Zece studenţi morţi, în urma unui atac la un colegiu din Finlanda

Zece persoane au murit marţi într-un atac produs la un liceu profesional din Kauhajoki, în sud-vestul Finlandei, relatează AFP.

24 afișări
Imaginea articolului Zece studenţi morţi, în urma unui atac la un colegiu din Finlanda

Cel puţin nouă morţi, în urma unui atac la un colegiu din Finlanda

"În prezent, numărul morţilor este de zece, iar atacatorul este mort. Unsprezece persoane au murit", a declarat comandantul poliţiei din Kauhajoki, Urpo Lintala.

Autorul atacului a murit la spitalul universitar din Tempere, unde fusese transportat după ce a încercat să se sinucidă la locul atacului, a adăugat o sursă medicală sub acoperirea anonimatului.

"Avea o rană gravă la cap, o rană provocată prin împuşcare la cap", a declarat un medic de la spitalul din Tempere, Matti Lehto.

"Am discutat cu un neurochirurg şi nu putea fi operat", a adăugat el, precizând că, având în vedere rănile, atacatorul se pare că s-a împuşcat în cap.

"Când a sosit, era inconştient şi semnele vitale erau foarte slabe", a adăugat medicul.

Anterior, un oficial din cadrul primăriei oraşului Kauhajoki, unde a avut loc masacrul, declarase că autorul a încercat să se sinucidă.

Autorul atacului fusese interogat de poliţie cu o zi înainte

Ministrul de Interne, Anne Holmlund, a declarat că presupusul atacator fusese interogat de poliţie cu o zi înaintea atacului, după ce a publicat pe site-ul YouTube o înregistrare înfăţişându-l cum se antrena cu o armă.

"Poliţia era la curent şi a discutat cu el luni, 22 septembrie", a precizat ministrul.

"Cu toate acestea, ofiţerul de poliţie a decis că nu există motive pentru a i se retrage permisul de portarmă", a declarat Holmlund.

"Era un permis temporar pentru o armă cu calibrul 22, pe care o obţinuse în 2008", a adăugat ea.

Scene de panică în momentul atacului

Gardianul de la liceu unde a avut loc atacul a povestit despre scenele de panică în momentul în care un tânăr a deschis focul, relatează AFP.

"Am auzit focuri de armă şi ţipete isterice. Două fete au venit apoi la mine şi mi-au spus că un bărbat ciudat era pe punctul de a deschide focul", a declarat prin telefon Jukka Forsberg, gardian la colegiul din micul oraş Kauhajoki, aflat la 360 de kilometri de Helsinki.

"M-am dus să văd şi am văzut un bărbat care a lăsat o geantă neagră pe culoar, a intrat într-o clasă şi a închis uşa", a continuat el.

"M-am dus să mă uit pe ferestră iar el a tras în direcţia mea. Am apelat atunci numărul de urgenţă al poliţiei. Din fericire, nu m-a atins. A tras înspre mine, însă am reuşit să fug", a precizat el. Forsberg a ieşit apoi din clădire pentru a aştepta poliţia.

"Am auzit focuri de armă neîncetat. A schimbat încărcătorul pistolului. Era foarte bine pregătit. Purta haine negre şi avea un stil militar. Mergea calm", a adăugat gardianul.

"Nu l-am recunsocut, însă am spus poliţiei că este vorba despre un adult. Am aflat mai târziu că era vorba de unul dintre elevii cei mai mari ai şcolii, în jur de 25 de ani", a precizat gardianul.

Autorul atacului era student al colegiului din Kauhajoki

Presupusul autor al atacului se numea Matti Juhani Saari şi avea 22 de ani, a anunţat poliţia finlandeză, potrivit paginii online a agenţiei STT.

Poliţia a confirmat că Saari era student la colegiul la care a avut loc atacul armat.

Directorul colegiului din Kauhajoki a declarat că atacul a vizat un grup de studenţi care tocmai dădeau un test. Există informaţii că agresorul ar fi avut şi substanţe explozive asupra sa.

În momentul atacului, în incinta colegiului erau aproximativ 150 de studenţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici