Zeci de femei au fost arestate în Iran pentru proteste faţă de obligativitatea purtării voalului musulman

Poliţia din Teheran a arestat 29 de femei care au apărut în public fără să poarte voalul musulman, în semn de protest faţă de codul vestimentar strict impus după Revoluţia islamică din 1979, informează presa iraniană, potrivit site-ului postului France 24.

415 afișări
Imaginea articolului Zeci de femei au fost arestate în Iran pentru proteste faţă de obligativitatea purtării voalului musulman

Zeci de femei au fost arestate în Iran pentru proteste faţă de obligativitatea purtării voalului musulman

Poze postate pe Twitter arătau mai multe femei îmbrăcate în veşminte tradiţionale, fluturând pancarte cu mesaje de susţinere a libertăţii de alegere.

Procurorul Mohammad Jafar Montazeri a minimalizat intensificarea protestelor, afirmând că acestea sunt acţiuni "triviale" şi "copilăreşti", posibil inspirate de străini.

Un avocat pentru drepturile omului a declarat că autorităţile au stabilit o cauţiune de peste 100.000 de dolari pentru una din femeile deţinute.

Montazeri a susţinut că femeile care au încălcat regulile "hijab" - ce prevăd obligativitatea purtării unui voal şi o îmbrăcăminte modestă - au fost probabil încurajate să facă acest lucru de străini.

Însă chiar şi unii conservatori iranieni s-au declarat în favoarea protestelor, spunând că regulile religioase ar trebuie să ţină de alegerea personală.

Înainte de alegerea moderatului Hassan Rouhani în funcţia de preşedinte, poliţia moralităţii obişnuia să asigure implementarea cu stricteţe a codului vestimentar. Însă după alegerea lui Rouhani, care a promis extinderea libertăţilor civile, acţiunile de impunere a acestor reguli au devenit mai rare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici