Zeci de lideri din întreaga lume participă vineri la funeraliile lui Shimon Peres / Obama: Peres ar spune că "poporul evreu nu s-a născut pentru a conduce alt popor"- VIDEO

Zeci de lideri din întreaga lume, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis, participă la funeraliile fostului premier şi preşedinte israelian Shimon Peres, decedat la vârsta de 93 de ani, care va fi înhumat vineri în Cimitirul Muntele Herzl din Ierusalim, relatează Dpa şi Reuters. Barack Obama l-a elogiat pe Shimon Peres, afirmând că acesta ar spune că "poporul evreu nu s-a născut pentru a conduce alt popor".

1410 afișări
Imaginea articolului Zeci de lideri din întreaga lume participă vineri la funeraliile lui Shimon Peres / Obama: Peres ar spune că "poporul evreu nu s-a născut pentru a conduce alt popor"- VIDEO

Zeci de lideri din întreaga lume participă vineri la funeraliile lui Shimon Peres - VIDEO LIVE (Imagine AFP)

Aproximativ 3.000 de persoane ar urma să participe la funeralii, potrivit membrilor familiei.

Sicriul în care se află trupul neînsufleţit al lui Peres a fost depus joi în faţa clădirii Parlamentului de la Tel Aviv, urmând ca vineri dimineaţă să fie transportat la Cimitirul Muntele Herzl din Ierusalim.

Pe lista Ministerului israelian de Externe cu personalităţi invitate să participe la ceremonie se numără aproximativ 20 de preşedinţi şi 15 miniştri de Externe.

Pe lista demnitarilor străini ce vor fi prezenţi la înmormântare se numără preşedintele american Barack Obama, care conduce o delegatie de 33 de oficiali americani, inclusiv secretarul de Stat John Kerry, Nancy Pelosi, liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor şi fostul preşedinte Bill Clinton; prinţul Charles al Marii Britanii şi foştii premieri britanici David Cameron şi Tony Blair; preşedintele francez Francois Hollande; prim-ministrul italian Matteo Renzi; prim-ministrul canadian Justin Trudeau; liderul palestinian Mahmoud Abbas sau papa Francisc, notează Reuters.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis miercuri condoleanţe preşedintelui Israelului Reuven Rivlin la moartea fostului preşedinte israelian Shimon Peres şi a anunţat că va participa vineri în Israel la funeralii.

Preşedintele Obama este programat să ţină un discurs în cadrul ceremoniei.

Shimon Peres, premier şi ulterior preşedinte al Israelului şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a decedat miercuri la Tel Aviv, după ce în urmă cu două săptămâni a suferit un accident vascular major.

Peres a primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1994, împreună cu fostul premier israelian Yitzhak Rabin şi cu fostul lider palestinian Yasser Arafat, pentru eforturile comune de pace.

Preşedintele SUA, Barack Obama, l-a elogiat pe Shimon Peres, vineri la funeraliile acestuia, desfăşurate la Ierusalim în prezenţa a zeci de lideri străini, afirmând că fostul preşedinte israelian ar spune că "poporul evreu nu s-a născut pentru a conduce alt popor", informează presa israeliană.

În opinia lui Barack Obama, Shimon Peres a demonstrat că dreptatea şi speranţa sunt esenţa conceptului sionist: "O viaţă liberă într-o patrie recâştigată, o viaţă sigură într-o naţiune care se poate apăra singură, o viaţă deplină... Aceasta este viaţa lui Shimon Peres. Acesta este statul Israel. Aceasta este istoria poporului evreu în ultimul secol. A fost posibil prin generaţia părinţilor fondatori, printre care se numără Shimon Peres".

După ce a enumerat contribuţiile lui Shimon Peres la construirea industriei militare israeliene şi succesele îndrăzneţe pe plan militar şi diplomatic, Obama a adus un omagiu viziunilor lui Peres despre viitor.

"A vrut o viaţă mai bună pentru oameni, nu doar aici, ci în întreaga lume. Contribuţia sa la dezvoltarea acestei naţiuni a fost fundamentală. Pentru generaţia mai tânără, Shimon probabil va fi păstrat în memorie pentru procesul de pace care nu a fost finalizat niciodată", a subliniat Obama, citat de site-ul Ynetnews.com şi de ziarul Haaretz.

"Ideea sa despre pace nu a fost niciodată naivă... A înţeles că este vorba de o regiune măcinată de războaie, în care foarte frecvent tinerii arabi sunt învăţaţi să urască Israelul. A înţeles cât de greu de dobândit ar fi pacea. Nu cred că a fost naiv. A înţeles prin experienţe dure că adevărata securitate se realizează prin pacea cu vecinii... Poporul evreu nu s-a născut pentru a conduce alt popor, ar spune Shimon Peres. El ar spune: suntem împotriva sclavilor şi stăpânilor", a insistat liderul de la Casa Albă.

Zeci de lideri politici străini au fost prezenţi, vineri, la Cimitirul Muntele Herzl din Ierusalim, la funeraliile fostului premier şi preşedinte israelian Shimon Peres, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Printre liderii prezenţi s-a numărat şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. "Prezenţa lui Mahmoud Abbas reprezintă un gest şi un semnal referitor la procesul de pace care trebuie finalizat", a încheiat Obama.

La rândul său, premierul Benjamin Netanyahu a notat că "Shimon Peres a avut o viaţă plină de sens". "A ajuns la o înălţime remarcabilă. A atras atât de mulţi oameni prin viziunea sa plină de speranţă. A fost un lider măreţ al Israelului", a subliniat Netanyahu, care la final a dat mâna cu Abbas.

"Shimon Peres a fost cel mai mare visător al Israelului. Şi-a imaginat lucruri pe care noi ceilalţi nu ni le puteam imagina", a declarat fostul preşedinte american Bill Clinton, care a coordonat negocierile pentru semnarea Acordurilor de Pace de la Oslo.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a participat la ceremonia de înmormântare a fostului preşedinte şi premier israelian Shimon Peres.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici