Zeci de manifestanţi care au participat la protestele din iunie, puşi sub acuzare în Turcia

Procurorii din Istanbul au inculpat 36 de manifestanţi care au participat la valul de manifestaţii antiguvernamentale violente care au avut loc în oraş în iunie, pentru fapte calificate drept "teroriste", a anunţat vineri cotidianul turc Hürriyet.

145 afișări
Imaginea articolului Zeci de manifestanţi care au participat la protestele din iunie, puşi sub acuzare în Turcia

Zeci de manifestanţi care au participat la protestele din iunie, puşi sub acuzare în Turcia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste persoane sunt urmărite pentru o serie de crime şi delicte care merg de la "apartenenţa la o organizaţie teroristă" la "propagandă teroristă", trecând prin "posesie de substanţe periculoase", potrivit actului de acuzare citat de cotidian.

Fronda a izbucnit la 31 mai 2013 cu mobilizarea unui grup de ecologişti care contestau distrugerea unui parc din Istanbul şi s-a transformat rapid în mişcare politică masivă împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, acuzat de derivă autoritară şi că vrea să "islamizeze" societatea turcă.

Aceste manifestaţii, reprimate sever de poliţie, s-au soldat cu moartea a şase persoane, 8.000 de răniţi şi mii de arestări.

"Manifestaţiile, care au început în mai, au depăşit stadiul reacţiei democratice pentru a deveni câmpul de acţiune şi de propagandă al organizaţiilor teroriste, cu sprijinul grupurilor marginale", explică actul de acuzare.

Luna trecută, biroul procurorului din Istanbul a trimis deja 255 de persoane, dintre care şapte cetăţeni străini, în justiţie pentru participare la aceste manifestaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici