Zeci de mii de oameni au protestat la Okinawa împotriva prezenţei bazelor militare americane în zonă - FOTO, VIDEO

Zeci de mii de oameni au participat duminică la un protest în Okinawa, îndreptat împotriva prezenţei bazelor militare ale SUA pe insula japoneză, după ce un fost militar american a mărturisit că ar fi violat şi ucis o japoneză, informează Associated Press.

2049 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de oameni au protestat la Okinawa împotriva prezenţei bazelor militare americane în zonă - FOTO, VIDEO

Zeci de mii de oameni au protestat la Okinawa împotriva prezenţei bazelor militare americane în zonă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Protestatarii a cerut revizuirea a acordului de securitate SUA-Japonia, în urma căruia insula Okinawa găzduieşte cea mai mare parte a trupelor americane din Japonia. De asemenea, un subiect controversat este şi planul prin care o bază aeriană a puşcaşilor marini americani ar urma să fie mutată într-o zonă mai puţin populată a insulei, localnicii opunându-se planului. Propunerea de relocare a fost prezentată ca urmare a reacţiilor vehemente ale cetăţenilor după violul unei fete de către trei militari americani, în 1995.

Recent, un fost militar american a fost arestat preventiv în Japonia în ancheta privind uciderea unei femei în apropierea unei baze a SUA din Okinawa.

Aproximativ 65.000 de oameni au participat la manifestaţie, potrivit agenţiei Kyodo News.

De asemenea, un miting a avut loc şi în faţa reşedinţei primului ministru la Tokyo, atrăgând aproximativ 10.000 de oameni, care a fost organizat în aşa fel încât să coincidă cu protestul de la Okinawa, în semn de sprijin pentru revendicările participanţilor de la mitingul din Okinawa.

Luna trecuta, generalul locotenent Lawrence Nicholson, comandantul general al puşcaşilor marini americani din Japonia, a subliniat importanţa alianţei bilaterale.

"Vă rugăm să nu permiteţi ca acest act teribil de violenţă să încordeze relaţiile dintre cele două comunităţi," a declarat oficialul american, comentând efectele cazului privind uciderea femeii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici