Zeci de mii de persoane au demonstrat împotriva uniunilor civile la Roma

Organizatorii unui miting împotriva unor propuneri controversate de legalizare a uniunilor civile în Italia a revendicat un succes sâmbătă, anunţând că aproximativ două milioane de persoane din întreaga ţară s-au adunat la Roma în semn de protest, relatează DPA în pagina electronică.

938 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de persoane au demonstrat împotriva uniunilor civile la Roma

Zeci de mii de persoane au demonstrat împotriva uniunilor civile la Roma (Imagine: corriere.it)

Italia este ultima dintre ţările din Europa Occidentală care nu a legalizat parteneriatul între persoane de acelaşi sex. Această ţară cu o tradiţie catolică a fost îndemnată să schimbe statu-quoul atât de către Curtea Constituţională, cât şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

"Sunteţi mai mulţi decât ne aşteptan", a declarat Massimo Gandolfini, un purtător de cuvânt al acestei "Zile a Familiei", în deschiderea mitingului, la Circus Maximus, un fost stadion roman.

"Am vrut să vă spun că suntem două milioane", a anunţat el mai târziu.

Gandolfini şi alţi organizatori se aşteptau la un milionde participanţi. În Italia, asemenea estimări sunt frecvent exagerate, însă Circo Massimo părea plin, iar capacitatea sa este de câteva sute de mii de persoane.

Antonio Brandi din cadrul mişcării catolice Pro Vita a declarat pentru DPA că orice încercare de recunoaştere a uniunilor civile între persoane de acelaşi sex este necesar să fie combătută, deoarece ar fi "pur şi simplu primul pas către căsătoria gay şi adopţia gay, aşa cum am văzut în Anglia, Argentina şi în alte ţări".

După ce a fost blocată timp de mai mulţi ani, o dezbatere pe tema uniunilor civile a început săptămâna aceasta în Senat.

O iniţiativă în acest sens nu merge până la introducerea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, dar propune să li se acorde cuplurilor de acest tip drepturi asemănătoare cuplurilor căsătorite, precum dreptul la vizită la spital sau la închisoare, de moştenire şi de urmaş al partenerului văduv.

Cea mai controversată prevedere a proiectului propune adoptarea copiilor vitregi, adoptarea copiilor unui membru al cuplului de către partenerul său de acelaşi sex. Unii critici consideră aceste propuneri o trambulină către legalizarea adopţiilor gay şi recurgerea la părinţi surogat.

"Noi nu vrem ca copiii noştri să crească cu ideea că există modele de familie diferite. Noi vrem ca copiii noştri să ştie clar că familia are un tată şi o mamă", declara Gandolfini vineri pentru cotidianul La Repubblica.

Biserica Catolică nu şi-a exprimat în mod oficial susţinerea faţă de protest, însă Papa Francisc - care a spus că nu este în măsură să judece persoane de orientare homosexuală - a avertizat anterior, luna aceasta, că "nu poate exista nicio confuzie între familia vrută de Dumnezeu şi orice alt tip de uniune".

O serie de preoţi şi călugăriţe catolice italiene au participat la miting, care a atras de asemnea grupuri de extremă dreapta şi politicieni catolici de ambele tabere ale spectrului politic, inclusiv un membru al Cabinetului Renzi - ministrul Mediului Gian Luca Galletti.

Ministrul de Interne Angelino Alfano, un politician de centru, la fel ca Galletti, a declarat că o persoană cu funcţia sa nu poate să participe la proteste de stradă, dar s-a întâlnit cu Gandolfini înainte de miting şi a afirmat, într-un mesaj postat pe Twitter, că susţine "deplin" această iniţiativă.

Renzi, un catolic de stânga, care în 2007 a susţinut în mod public proteste anterioare faţă de o încercare de recunoaştere a uniunilor între persoane de acelaşi sex, a declarat că parlamentarii sunt liberi să voteze cum le cere conştiinţa, dar a adăugat că el speră ca reforma să fie adoptată "în câteva săptămâni".

Proiectul de lege mai este suţinut, în afară de democraţii lui Renzi, de către partide de stânga şi radicale de opoziţie. El este respins de conservatori, inclusiv de partenerii de centru ai coaliţiei de guvernare şi de o mână de catolici din cadrul principalului partid aflat la putere.

Societatea italiană pare împărţită în legătură cu acest subiect. Mitingul de sâmbătă a fost organizat la şapte zile după manifestaţii ale susţinătorilor reformei în aproape 100 de localităţi, la care, potrivit organizaţiei Arcigay, a participat peste un milion de persoane.

Potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută de ziarul conservator Il Giornale, 52% dintre italieni susţin o lege privind uniuniunile civile între persoane de acelaşi sex, însă 68% resping adopţiile copiilor vitregi. În cadrul unui eventual compromis, acestea ar putea fi retrase din reforma propusă.

În cazul în care Senatul aprobă proiectul în februarie, acesta va fi trimis Camerei inferioare a Parlamentului în vederea votului final şi ar putea fi adoptat în câteva luni, potrivit lui Renzi. Partidele de dreapta s-au angajat să convoace un refrendum împotriva legii, în cazul în care este adoptată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici