Zeci de mii de persoane au protestat în Algeria faţă de regimul preşedintelui Abdelaziz Bouteflika

Zeci de mii de persoane, majoritatea studenţi, au protestat în Algeria pentru a cincea zi consecutivă, faţă de planul preşedintelui Abdelaziz Bouteflika de a candida pentru un al cincilea mandat, relatează Reuters.

332 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de persoane au protestat în Algeria faţă de regimul preşedintelui Abdelaziz Bouteflika

Zeci de mii de persoane au protestat în Algeria faţă de regimul preşedintelui Abdelaziz Bouteflika

Preşedintele algerian Abdelaziz Bouteflika se află în funcţie de 20 de ani şi doreşte să candideze pentru un al cincilea mandat. Protestatarii doresc ca preşedintele în vârstă de 81 de ani să nu îşi depună candidatura pentru alegerile din data de 18 aprilie.

Protestele de marţi au fost primele manifestaţii prezentate în presa de stat algeriană, după ce mai mulţi jurnalişti şi-au manifestat nemulţumirea faţă de interdicţia de publicare a informaţiilor privind protestele.

Agenţia de presă de stat APS a transmis că protestatarii au cerut „schimbare şi reforme”, iar postul de televiziune de stat a difuzat pentru prima dată imagini de la demonstraţiile organizate de studenţi.

Studenţii au scandat „Pace, pace” şi „Nu dorim un al cincilea mandat”. De asemenea, aceştia au cerut Guvernului să creeze noi locuri de muncă, având în vedere faptul că un sfert dintre algerienii sub 30 de ani sunt şomeri.

Protestatarii s-au adunat în centrul capitalei Alger, dar şi în universităţi, deoarece forţele de ordine le-au interzis să părăsească clădirile facultăţilor. Demonstraţii au avut loc şi în oraşele Bejaia, Tizi Ouzou, Blida şi Bouira.

Preşedintele Abdelaziz Bouteflika a suferit un atac de cord în anul 2013 şi a dispărut din viaţa publică, având doar câteva apariţii publice în ultimii ani. Directorul de campanie al lui Bouteflika a anunţat că preşedintele îşi va depune candidatura în data de 3 martie.

„Nimeni nu poate decide ignorarea Constituţiei. Este dreptul lui să candideze”, a transmis Abdelmalek Sellal, directorul de campanie

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici