Zeci de protestatari au fost împuşcaţi mortal în Myanmar. Incident armat la Centrul Cultural al SUA

  • Regimul militar din Myanmar a intensificat acţiunile de reprimare a protestelor faţă de lovitura de stat
  • Zeci de protestatari au fost împuşcaţi mortal sâmbătă, în mai multe oraşe din Myanmar
  • Centrul Cultural American din Yangon a fost vizat de un atac armat
1607 afișări
Imaginea articolului Zeci de protestatari au fost împuşcaţi mortal în Myanmar. Incident armat la Centrul Cultural al SUA

Zeci de protestatari au fost împuşcaţi mortal în Myanmar

Zeci de protestatari au fost împuşcaţi mortal de forţele de ordine, sâmbătă, în Myanmar, iar Centrul Cultural american din Yangon (Rangoon), cel mai mare oraş al ţării, a fost vizat de un atac armat.

Cel puţin 80 de persoane au fost împuşcate mortal de forţele de ordine, sâmbătă, în mai multe oraşe din Myanmar, în cursul protestelor faţă de lovitura de stat militară produsă pe 1 februarie, anunţă organizaţia Myanmar Now, pe site-ul propriu. Printre victime figurează o adolescentă de 13 ani.

Cele mai multe victime au fost raportate în oraşul Yangon (Rangoon) şi în provincia cu acelaşi nume.

Tot în Yangon (Rangoon), au fost trase focuri de armă spre Centrul Cultural American. "Putem confirma că au fost trase focuri de armă spre Centrul Cultural American din Yangon. Nimeni nu a fost rănit. Investigăm incidentul", a comunicat Ambasada SUA din Myanmar, potrivit agenţiei Reuters.

Incidentele au avut loc în timp ce regimul militar care a preluat cu forţa puterea a celebrat sâmbătă Ziua Forţelor Armate.

Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea, pe 1 februarie, după arestarea consilierului de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi a preşedintelui Win Myint. Armata din Myanmar a anunţat preluarea puterii de către comandantul militar Min Aung Hlaing, denunţând "fraude electorale" în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020. Formaţiunea susţinută de Armată, Partidul pentru Solidaritatea şi Dezvoltarea Uniunii (USDP, dreapta, naţionalism budhist), a înregistrat un rezultat slab în scrutinul parlamentar din noiembrie, câştigat de partidul Liga Naţională pentru Democraţie (NLD, centru-stânga, populist), condus de Aung San Suu Kyi. Lovitura de stat a intervenit în contextul în care urma să înceapă noua legislatură, iar Parlamentul ar fi trebuit să valideze rezultatul scrutinului legislativ şi să aprobe noul guvern. Consilierul de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi-a atras critici în ultimii ani din cauza tolerării acţiunilor de reprimare asupra minorităţii musulmane rohingya. Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a fost premier al Myanmarului din 2016.

Regimul militar a anunţat instituirea legii marţiale. Circulaţia a fost interzisă pe timp de noapte, iar adunările în grupuri mai mari de cinci persoane nu sunt permise.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
myanmar,
protest

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici