Zeci de rachete, violenţe stardale şi avertismente de război în Israel

Militanţii Hamas au lansat zeci de rachete asupra Israelului după ce atacurile aeriene israeliene au ucis comandanţi superiori şi au dărâmat o clădire cu mai multe etaje în Gaza, relatează BBC.

3197 afișări
Imaginea articolului Zeci de rachete, violenţe stardale şi avertismente de război în Israel

Situaţia din Israel

Escaladarea luptelor, care a început luni, a determinat ONU să emită un avertisment privind un „război la scară largă”.

Joi dimineaţă, autorităţile israeliene au spus că aproximativ 1.500 de rachete au fost lansate din Gaza spre oraşele israeliene de la începutul acestei săptămâni.

Conflictul a declanşat, de asemenea, un val de violenţe stradale în Israel între evrei şi arabi israelieni. Liderii politici au făcut apel la calm.

Cel puţin 67 de persoane din Gaza şi şapte persoane din Israel au fost ucise. Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunţat peste 400 răniţi de la începerea conflictului, pe lângă cele 67 de decese.

Netanyahu a declarat că guvernul îşi va folosi toată puterea pentru a proteja Israelul de duşmani din exterior şi de revoltători din interior. Însă Autoritatea Palestiniană a condamnat „agresiunea militară” a Israelului într-un tweet, spunând că „traumatizează o populaţie deja asediată”.

Situaţia tensionată din Israel. Filmul evenimentelor

Luptele au izbucnit luni, după săptămâni de tensiuni israeliano-palestiniane în creştere în Ierusalimul de Est. Peste 374 de persoane au fost arestate şi 36 de ofiţeri au fost răniţi, a spus poliţia israeliană.

Premierul Benjamin Netanyahu, vorbind târziu miercuri seară, a declarat că intenţionează să trimită forţe militare pentru a ajuta poliţia să menţină ordinea în oraşele unde se manifestă violenţele.

"Nimic nu poate justifica o mulţime arabă care atacă evrei şi nimic nu poate justifica o mulţime evreiască care atacă arabi", a spus el într-o declaraţie video, după cum a raportat Times of Israel.

Militanţii palestinieni au lansat rachete asupra Israelului de luni seara, iar Israelul a răspuns.

Miercuri, militanţii din Gaza au declarat că au lansat 130 de rachete asupra Israelului ca răspuns la un raid israelian care a distrus turnul al-Sharouk din oraşul Gaza.

Turnul, care este a treia clădire înaltă distrusă de atacurile aeriene din această săptămână, găzduia televiziunea al-Aqsa, administrată de Hamas.

Israelul a declarat că a ucis înalţi oficiali ai Hamas în Gaza şi că viza, de asemenea, site-urile de lansare a rachetelor. Hamas a anunţat decesul unui comandant superior şi al altor lideri.

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, António Guterres, s-a declarat „îngrijorat” de violenţele în curs. Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit pentru a discuta problema, dar nu a emis o declaraţie.

Într-un apel telefonic cu Netanyahu, miercuri, preşedintele american Joe Biden şi-a oferit sprijinul pentru securitatea Israelului, dar a subliniat necesitatea de a restabili calmul.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că a trimis un emisar în regiune pentru a întâlni ambele părţi.

O declaraţie a ministerului rus de externe a citat un purtător de cuvânt al Hamas, spunând că mişcarea este pregătită pentru încetarea focului dacă Israelul opreşte „actele violente” în Ierusalimul de Est şi „măsurile ilegale cu privire la rezidenţii săi arabi nativi”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici