Zelenski condamnă „terorismul” rus în urma atacului de la Viniţa, soldat cu peste 20 de morţi

Rachete ruseşti au lovit clădiri civile şi un centru cultural din oraşul Viniţa, în centrul Ucrainei, ucigând cel puţin 23 de persoane - inclusiv trei copii - şi rănind alte zeci, în ceea ce preşedintele Volodimir Zelenski a numit "un act deschis de terorism".

206 afișări
Imaginea articolului Zelenski condamnă „terorismul” rus în urma atacului de la Viniţa, soldat cu peste 20 de morţi

Zelenski condamnă „terorismul” rus în urma atacului de la Viniţa, soldat cu peste 20 de morţi

Atacul de la Viniţa, departe de liniile de front ale războiului, a avut loc dimineaţa, când străzile erau pline de oameni. Un submarin rusesc din Marea Neagră a tras rachete de croazieră Kalibr asupra oraşului, a scris adjunctul şefului biroului prezidenţial ucrainean, Kyrylo Timoşenko, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Armata rusă nu a confirmat imediat lovitura, dar Margarita Simonyan, şefa reţelei de televiziune ruseşti controlate de stat RT, a declarat pe canalul său din aplicaţia de mesagerie că oficiali militari i-au spus că o clădire din Viniţa a fost vizată pentru că adăpostea "nazişti" ucraineni.

Viniţa este unul dintre cele mai mari oraşe din Ucraina, cu o populaţie de 370.000 de locuitori. Mii de persoane din estul Ucrainei, unde Rusia şi-a concentrat ofensiva, au fugit acolo de la începutul războiului.

Ihor Klymenko, şeful poliţiei naţionale, a declarat că doar şase dintre morţi au fost identificaţi până în prezent, în timp ce 39 de persoane sunt date dispărute. Dintre cele 66 de persoane transportate la spital, cinci au rămas în stare critică, în timp ce 34 au suferit răni grave, a declarat serviciul de urgenţă al statului ucrainean într-o actualizare emisă joi, imediat după ora 22:00.

"O fetiţă se află printre cei morţi astăzi în Viniţa, avea patru ani, se numea Liza. Copilul avea patru ani! Mama ei este în stare critică", a declarat Zelenski în discursul său de joi seara.

Vestea atacului a apărut în momentul în care miniştrii de externe şi de justiţie din UE se întâlneau la Haga pentru o conferinţă privind presupusele crime de război ruseşti.

Procurorul-şef al Curţii Penale Internaţionale a cerut joi o "strategie globală" pentru a coordona eforturile de a aduce în faţa justiţiei autorii crimelor de război din Ucraina.

În discursul de deschidere a conferinţei organizate de CPI şi Comisia Europeană, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Rusia ar trebui să fie trasă la răspundere pentru acţiunile sale în Ucraina.

"Tot ceea ce ne dorim este ca această crimă de agresiune să nu rămână nepedepsită", a declarat el în faţa oficialilor UE şi CPI, descriind atacul de la Viniţa drept "o crimă de război".

Zelenski a declarat: "În fiecare zi, Rusia distruge populaţia civilă, ucide copii ucraineni şi îndreaptă rachete spre ţinte civile unde nu există nimic militar. Ce este aceasta dacă nu un act deschis de terorism? Este un stat ucigaş. Un stat terorist".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
război,
ucraina,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici