Zelenski: Luptele din Ucraina au distrus sau avariat aproape 400 de spitale şi centre medicale

Invazia Rusiei în Ucraina a dus la devastarea a sute de spitale şi a altor instituţii medicale şi i-a lăsat pe medici fără medicamente pentru combaterea cancerului sau fără posibilitatea de a efectua intervenţii chirurgicale, a declarat preşedintele Volodymyr Zelenski, citat de Reuters.

149 afișări
Imaginea articolului Zelenski: Luptele din Ucraina au distrus sau avariat aproape 400 de spitale şi centre medicale

Zelenski: Luptele din Ucraina au distrus sau avariat aproape 400 de spitale şi centre medicale

Zelenski a spus că multe zone din estul şi sudul Ucrainei, principalele câmpuri de luptă, nu aveau nici măcar antibiotice de bază.

"Dacă luăm în considerare doar infrastructura medicală, începând de astăzi, trupele ruseşti au distrus sau au deteriorat aproape 400 de instituţii de sănătate: spitale, maternităţi, ambulatorii", a declarat Zelenskiy într-un discurs video pentru un grup medical de caritate.

În zonele ocupate de forţele ruseşti, situaţia este catastrofală, a spus el.

"Acest lucru echivalează cu o lipsă totală de medicamente pentru pacienţii cu cancer. Înseamnă dificultăţi extreme sau o lipsă completă de insulină pentru diabet. Este imposibil să se efectueze intervenţii chirurgicale. Înseamnă chiar, pur şi simplu, lipsa antibioticelor".

Într-unul dintre cele mai denunţate acte din timpul războiului, o maternitate a fost aproape distrusă pe 9 martie în oraşul port asediat Mariupol. Rusia a susţinut că imaginile cu atacul au fost înscenate şi că locul a fost folosit de grupuri armate ucrainene.

Kremlinul afirmă că vizează doar situri militare sau strategice şi că nu vizează civili. Ucraina raportează zilnic victime civile în urma bombardamentelor şi luptelor ruseşti şi acuză Rusia de crime de război. Rusia neagă acuzaţiile.

Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii Doneţk, a declarat că 25 de persoane au fost rănite în bombardamentele intense din oraşul Kramatorsk, locul unde luna trecută a avut loc un atentat cu bombă la o gară de cale ferată în care au murit peste 50 de persoane. El a precizat că un total de 32 de clădiri rezidenţiale au fost avariate în bombardamente.

Reuters nu a putut verifica imediat rapoartele de pe câmpul de luptă ale Rusiei şi Ucrainei.

Rusia numeşte acţiunile sale în Ucraina o "operaţiune specială" pentru a dezarma Ucraina şi a o proteja de fascişti. Ucraina şi Occidentul spun că acuzaţia de fascism este nefondată şi că războiul este un act de agresiune neprovocat. Mai mult de 5 milioane de ucraineni au fugit în străinătate de la începutul invaziei.

Rusia şi-a îndreptat cea mai mare putere de foc asupra estului şi sudului Ucrainei, după ce nu a reuşit să cucerească capitala Kiev. Noul front are ca scop limitarea accesului Ucrainei la Marea Neagră, vital pentru exporturile sale de cereale şi metale, şi legarea teritoriului controlat de Rusia în est de Crimeea, confiscată de Moscova în 2014.

În oraşul Mariupol, aproximativ 200 de civili, împreună cu luptătorii rezistenţei ucrainene, sunt blocaţi în subteranele uzinei siderurgice Azovstal, cu puţină hrană şi apă.

Combinatul siderurgic a fost zguduit de explozii puternice joi, în timp ce forţele ruseşti luptau pentru controlul ultimului bastion ucrainean, iar Naţiunile Unite s-au grăbit să evacueze civilii.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită să asigure o trecere sigură pentru civili, dar a reiterat apelurile ca forţele ucrainene din interior să se predea.

Putin a declarat victoria asupra Mariupolului la 21 aprilie şi a ordonat forţelor sale să sigileze uzina, dar să nu se aventureze în interiorul reţelei sale de tuneluri subterane.

Apărarea încăpăţânată a Ucrainei în Azovstal a subliniat eşecul Rusiei de a cuceri oraşe importante într-un război de 10 săptămâni care a unit puterile occidentale în a înarma Kievul şi a sancţiona Moscova.

Imagini aeriene ale uzinei, publicate joi de Regimentul Azov din Ucraina, au arătat explozii care au lovit diferite părţi ale vastului complex, care a fost cuprins de un fum dens şi întunecat.

Reuters a verificat locaţia imaginilor prin compararea clădirilor cu imaginile din satelit, dar nu a putut stabili când a fost filmat videoclipul.

Armata rusă a promis că îşi va întrerupe activitatea în următoarele două zile pentru a permite civililor să plece. Kremlinul a declarat că au fost instituite coridoare umanitare de la uzină.

Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat joi că oamenii vor fi evacuaţi din Mariupol vineri la ora locală 12:00.

Sancţiunile radicale din partea Washingtonului şi a aliaţilor europeni au afectat economia de 1.800 de miliarde de dolari a Rusiei, în timp ce ajutorul militar în valoare de miliarde de dolari a ajutat Ucraina să zădărnicească invazia.

Ţările Uniunii Europene sunt "aproape de a ajunge" la un acord asupra noului pachet de sancţiuni propus de blocul comunitar împotriva Rusiei, inclusiv un embargo petrolier, a declarat şeful politicii externe a UE

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici