Zilele cu Merkel la conducerea Germaniei sunt numărate. Acord preliminar pentru o coaliţie a SPD cu ecologiştii şi FDP

Partidul Social-Democrat (SPD) a ajuns vineri la un acord preliminar cu Alianţa '90 / Verzi şi cu Partidul Liber-Democrat (FDP) pentru continuarea negocierilor detaliate în vederea formării unei coaliţii guvernamentale care l-ar propulsa pe Olaf Scholz în funcţia de cancelar.

1470 afișări
Imaginea articolului Zilele cu Merkel la conducerea Germaniei sunt numărate. Acord preliminar pentru o coaliţie a SPD cu ecologiştii şi FDP

Zilele cu Merkel la conducerea Germaniei sunt "numărate". Acord preliminar în Germania pentru o coaliţie a SPD cu ecologiştii şi FDP

"Am reuşit să ne punem de acord asupra unui document. Este un rezultat foarte bun, acest lucru arată clar că poate fi format un guvern în Germania", a declarat vineri seară vicecancelarul în exerciţiu Olaf Scholz, politicianul propus de Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga) pentru postul de cancelar al Germaniei, citat de publicaţiile Bild şi Le Point.

"Acesta va fi cel mai mare proiect de modernizare pe care Germania îl va implementa în ultimii 100 de ani", a precizat Olaf Scholz după negocierile exploratorii pe care Partidul Social-Democrat le-a avut cu Alianţa '90/Verzi şi cu Partidul Liber-Democrat (FDP). Cele trei formaţiuni au stabilit să continue negocierile detaliate, în comisii de profil, pentru formarea unei alianţe guvernamentale.

Potrivit publicaţiei Bild, proiectul negociat prevede digitalizarea administrativă, renunţarea la utilizarea cărbunelui în industrie până în 2030, un salariu minim de 12 euro pe oră, menţinerea actualului nivel al impozitelor, evitarea reducerii pensiilor şi încurajarea utilizării energiilor ecologice.

Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga) s-a clasat pe primul loc în scrutinul legislativ desfăşurat la sfârşitul lunii septembrie în Germania, obţinând 25,7% din voturi (206 locuri în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului). Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU) se situează pe locul doi, cu 24,1% (196 de locuri în Bundestag), şi va ajunge în opoziţie dacă SPD va forma coaliţia cu Alianţa '90/Verzi şi cu FDP.

"Viitorul guvern german va fi proeuropean, ceea ce transmite un mesaj important altor ţări din cadrul Uniunii Europene. Viitorul guvern german ştie ce vrea să spună Europa prin pace şi libertate", a reacţionat cancelarul în funcţie al Germaniei, Angela Merkel, din cadrul Uniunii Creştin-Democrate, în cursul unei întrevederi pe care a avut-o la Bruxelles cu premierul Belgiei, Alexander De Croo.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici