IEŞI PE PLUS. Banii: când şi cât să economisim? Cum alegem investiţiile smart? Marius Ghenea, antreprenor şi investitor, vine cu răspunsuri

  • Care sunt greşelile pe care le fac antreprenorii aflaţi la început de drum?
  • Cum poate economisi un angajat cu salariul mediu din România, de aproximativ 3.500 de lei net?
  • Marius Ghenea oferă recomandări despre managementul economiillor şi al investiţiilor.
3069 afişări
„Ieşi pe plus”, o nouă emisiune realizată de către Mediafax în parteneriat cu CEC Bank, l-a avut invitat în cadrul celei de-a doua ediţii pe Marius Ghenea, antreprenor, investitor şi partener în cadrul fondului de venture capital Catalyst România (3TS Capital Partners).
 
Investitor în mai mult de 30 de business-uri de-a lungul timpului, Marius Ghenea povesteşte despre cum îşi gestionează timpul în vremea ”work from home”, dar şi despre lecţiile de educaţie financiară învăţate de proprii săi copii, la o şcoală care oferă o programă şcolară pe modelul britanic. 
 

Administrarea bugetului personal: greşelile de evitat

 

Cea mai mare greşeală pe care o fac familiile şi oamenii în general legat de buget este aceea că nu îşi fac un buget personal. „În România, din păcate, nu există obişnuinţa deţinerii unui buget personal pentru că nu există noţiuni elementare de educaţie financiară. Bugetul nu este doar pentru companii sau bussines-uri, ci şi pentru oameni, în general. Dacă nu ştii nivelul de venituri şi cheltuieli pe care le ai, nu vei putea să-ţi planifici pe termen lung achiziţii mai importante”, explică specialistul. 
 
O altă greşeală este la momentul îndatorării, arată Marius Ghenea. „Oamenii nu se gândesc la sacrificiile care urmează să le facă. Oamenii fac credit pe anumite aşteptări şi apoi realizează că nu îl pot susţine sau trebuie să sacrifice multe pentru el. E mult mai simplu să calculezi în avans cam ce anume poţi pune deoparte într-o lună pentru a plăti ratele”, spune investitorul.
 

Cât punem deoparte lunar la un salariu de 3.500 lei/lună? 

 

Ne dorim să economisim, dar cum punem în practică? 
Nu există o singură regulă de economisire, pentru că ea ţine de venituri. La un salariu de 3.500 lei lunar este destul de greu să pui deoparte, probabil undeva la 10%-20% lunar. Aceste procente ajung, la finele unui an, o sumă de bani pentru un avans sau pentru vacanţe”, arată Ghenea. 
 
Iar pentru că este o metodă aleasă de mulţi oameni - investiţia în imobiliare - cât de sigură este?
Veniturile pasive din imobiliare prezintă riscuri, spune antreprenorul. „Cumpăratul unui imobil pentru a-l închiria în ideea de a se plăti singur trebuie planificat fiindcă investiţia nu iese mereu pe plus, ci din contră, din cauza instabilităţii situaţiei economice. Sunt perioade când un imobil nu va aduce bani, ci doar va consuma”, susţine invitatul.
 
Totodată, Marius Ghenea povesteşte despre investiţiile bune dar şi cele mai puţin bune şi oferă exemple personale.
 

Sfaturi pentru o investiţie smart?

 
Vrem, ne dorim, dar cum investim sigur?
 
Nu vă aşteptaţi să puneţi bani în ceva speculativ şi fără risc sau risc scăzut. Cu cât potenţialul de randament este mare, cu atât potenţialul de risc este crescut. Investiţi diversificat, în ceva cu risc mic dar şi undeva cu risc mai mare”, recomandă antreprenorul.
 
Ce sunt planurile de contingenţă şi cum le punem în aplicare? Care este gradul optim de îndatorare? Ce trebuie să ştim despre ratele la bănci? Ce trebuie să ştie antreprenorii la început de drum? Care sunt oportunităţile de business în pandemie?

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici