Ieşi pe plus VIDEO. Despre economisire, indiferent de buget. Ce este comparatorul bancar gratuit Conso şi cum ne ajută?

  • Cum economisim smart, în funcţie de salariul pe care îl avem?
  • Ce facem cu banii economisiţi? Unde şi cum îi investim?
  • Ce este Conso şi cum îl putem folosi pentru a economisi şi a alege metode de investiţie corecte?
3118 afişări
Alin Iacob, partener la comparatorul bancar Conso vorbeşte despre moduri de economisire şi investiţie în cea mai recentă ediţie Ieşi pe plus, o emisiune realizată de MEDIAFAX în parteneriat cu CEC Bank.
 
Expertul prezintă cele mai importante elemente de care trebuie să ţinem cont în viaţa de zi cu zi când vine vorba de bani, dar şi cum putem folosi adecvat instrumentele financiare disponibile, mai alex în contextul pandemiei şi al instabilităţii politice.

Ce reguli trebuie să respectăm pentru a nu ne îndatora?

„Cine nu cască ochii, deschide punga”, spune invitatul, care începe discuţia cu importanţa unei conduite prudente atunci când oamenii abordează relaţia cu institutiile financiare.
 
„Pentru că haideţi sa-nţelegem că banii sunt bunuri fungibile. Nu contează nici de unde îi iei, sub formă de credit sau de descoperiri de cont. Tot ceea ce contează este să faci rost de ei atunci când nu îi ai şi ai nevoie de ei, şi asta, la un cost cât mai redus. Iar atunci când îţi prisoseşte, este bine să alegi acele instrumente de economisire care îţi aduc cel mai bun randament, în condiţiile tipului de risc care consideri tu că ţi se potriveşte cel mai bine”, explică Iacob.
 
Apoi, una dintre marile greseli ale administrarii bugetului personal pe care o fac adesea in consumatorii o reprezintă încălcarea învăţăturii provenite dintr-un alt proverb românesc, spune invitatul şi anume: „Întinde-te doar atât  cât îţi este plapuma”. Cu alte cuvinte, este bine să încercăm să evităm excesele de orice tip, consideră Iacob. În plus, este indicat să alegem înţelept pe ce ne dăm banii, oricât ne-am dori obiectul respectiv.
 
„Este bine să înţelegem bunăoară că o maşină scumpă nu reprezintă o investiţie, ci mai degrabă o cheltuială. Să ţinem cont de faptul că a doua zi după ce am cumpărat-o, ştim cu toţii, valorează cu cel putin 10, poate chiar 20% mai puţin şi presupune şi multe alte cheltuieli: cu întreţinerea, revizii, reparaţii, RCA, CASCO, dar şi cu combustibilul, şi în ultima vreme cheltuielile cu combustibilul au crescut foarte mult”, mai arată specialistul.
 
Invitatul vorbeşte, de asemenea şi despre cum acumularea de datorii prea mari ş cum asta ne poate conduce la situaţia de a ne supraîndatora şi apoi risca o „croire” nepotrivită a vieţii de zi cu zi.
 
 „Atenţie, să cheltuim cât avem, să nu ne întindem, să nu ne împrumutăm prea mult şi să nu ne facem un stil de viaţă pentru care să suferim”, recomandă Iacob. 

Administrarea bugetului personal

Apoi, expertul vorbeşte despre administrarea bugetului personal şi cum să economisim corect. 
 
Iacob spune că este vitală economisirea unei sume de bani în paralel cu plasarea ei ulterioară în diverse instrumente de economisire sau de investiţii, fie că este vorba de depozite bancare, fie că este vorba de fonduri de investiţii, sau despre acţiuni, evident, în funcţie de profilul de risc al fiecăruia.
 
„Mai vin cu un proverb sau cu în principiu, foarte cunoscut în lumea financiară, şi anume de a nu pune toate ouăle în acelaşi coş. Deci a ne diversifica pe cât posibil plasamentele. În felul acesta, probabil, vom rata profitul maxim dar în mod cert vom evita şi pierderea totală”, mai spune invitatul. 

Cum funcţionează Conso şi la ce ne ajută?

În cadrul emisiunii, Alin Iacob vorbeşte despre Conso şi cum să ne construim un portofoliu de economisire şi de investiţie cât mai diversificat, dar şi despre cheltuielile la români.
 
Conso oferă utilizatorilor posibilitatea de a compara, într-un singur, loc produsele mai multor instituţii de credit, atât pe partea de economisire, depozite, conturi de economii, cât şi pe partea de creditare la toate tipurile de credite şi carduri de credit. 
 
Conso există deja de 15 ani pe piaţa românească şi a ajutat mulţi români în optimizarea cheltuielilor, achizitionarea de credite mai ieftine sau constituirea de depozite mai bine remunerate, explică Iabob.
 
„Comparaţiile oferite de Conso reprezintă un ajutor real şi iarăşi foarte important, gratuit pentru orice român care este interesat de produse şi servicii financiare. Asta au apreciat foarte foarte mult utilizatorii noştri la noi”, spune invitatul. 
 
Pe lângă comparatoare, cei interesati găsesc pe Conso şi o multitudine de articole, de ghiduri, de calculatoare.  „Fie că este vorba despre cel în timp real sau cursul Băncii Naţionale sau băncilor, că este vorba de curs de cont sau de curs la casa de schimb, toate aceste informaţii se găsesc pe Conso”, mai completează Iacob.
 
Tot pe Conso există, de curând, opţiunea de a achiziţiona o poliţă de asigurare de răspundere civilă auto de pe Conso. „În doar câteva minute completezi datele şi eşti deja în posesia poliţei de asigurare”, arată invitatul.

Cum să construim un portofoliu de economisire şi de investiţie cât mai diversificat

Alin Iacob recomandă să avem un cont de economii, fiindcă avem avantajul de a avea acces la ei tot timpul, plus că au şi o remunerare superioară celor din conturile curente, care din păcate, de multe ori, nu mai sunt remuneraţii deloc. Adică, conturile curente de foarte multe ori, au remunerare zero.
 
Apoi, putem  plasa bani şi în titluri de stat, în special în acelea care pot fi achiziţionate şi prin trezorerie, şi prin Poşta Română, de valori mai mici, pentru că au de obicei randamente bune şi nu se datoreaza nici impozitul de 10% pe dobânzi aşa cum este cazul, deseori, al depozitelor bancare.
 
„Eu spun ca în acest mediu inflaţionist, cu o inflaţie care tinde să depăşească deja 8%, poate chiar mai mult, poate chiar să ajungă la două cifre anul viitor, eliminarea impozitului pe dobânzile bancare ar fi un lucru extraordinar de bun şi chiar o necesitate”, arată specialistul.
 
Desigur, în functie de profilul de risc al fiecăruia, oamenii pot opta şi pentru achiziţii de acţiuni.  Sau şi mai bine, pentru untăţi ale unui fond de investiţii. Dar evident, cu grijă şi aici pentru că riscurile sunt mai mari decât în cazul depozitelor bancare. „Acolo avem o garanţie de 100.000 de euro pe debitor pe bancă. In zona investitiilor ne putem trezi cu toţi banii pierduţi”, mai spune invitatul, care oferă sfaturi concrete pentru economisire, indiferent de buget.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici