23 de persoane, arestate în dosarul indemnizaţiilor de creştere a copilului obţinute cu acte false. Prejudiciul adus statului este imens

  • Poliţiştii şi procurorii DIICOT Călăraşi au anunţat luni că 23 de persoane au fost arestate, iar 4 au fost plasate sub control judiciar în dosarul în care se fac cercetări pentru obţinerea, cu documente falsificate, a unor indemnizaţii de creştere a copilului.
  • Prejudiciul adus statului este de peste 8 milioane de lei.
1176 afișări
Imaginea articolului 23 de persoane, arestate în dosarul indemnizaţiilor de creştere a copilului obţinute cu acte false. Prejudiciul adus statului este imens

23 de persoane, arestate în dosarul indemnizaţiilor de creştere a copilului obţinute cu acte false. Prejudiciul adus statului este imens

În acest dosar, poliţiştii şi procurorii au făcut, în perioada 5 – 13 noiembrie 2020, 150 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa, Argeş, Bacău şi Vaslui. De asemenea, au pus în aplicare 153 de mandate de aducere, emise pe numele unor persoane care ar fi beneficiat de indemnizaţii de creştere a copilului, obţinute în mod ilegal.

În urma percheziţiilor domiciliare, au fost confiscaţi 103.070 de lei, 33.110 euro, 970 de dolari, 400 de shekeli israelieni, 280 de lire sterline, 2,6 kilograme de aur şi un pistol tip airsoft. De asemenea, la domiciliul uneia dintre persoanele bănuite, au fost descoperiţi 10.000 de dolari, 20.500 de euro şi 7.500 de lire, în bancnote false.

Conform unui comunicat al IGPR, în cauză urmează a fi dispuse măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri imobile, până la concurenţa prejudiciului cauzat, de aproximativ 1.700.000 de euro.

  • În acţiune, au fost angrenaţi 425 de poliţişti, 16 luptători ai SIAS şi 85 de luptători din cadrul Jandarmeriei Române.
  • În cadrul dosarului penal instrumentat de DIICOT Călăraşi sunt efectuate cercetări faţă de 180 de persoane bănuite.

Potrivit poliţiştilor, au fost reţinute 23 de persoane, care ulterior au fost arestate preventiv de către Tribunalul Călăraşi, iar faţă de 4 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Cercetările au început în 3 noiembrie 2020, când au fost făcute 50 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Călăraşi şi Ilfov, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2017 - 2020, s-ar fi constituit şi acţionat un grup infracţional organizat care, prin întocmirea în fals a documentaţiei necesare, ar fi obţinut sume consistente de bani, cu titlu de indemnizaţie de creştere a copilului cu vârsta de până la 2 ani. În scopul obţinerii banilor, membrii grupului ar fi identificat potenţiali beneficiari, respectiv persoane devenite de curând părinţi sau care urmau să devină părinţi în perioada imediat următoare.

„Beneficiarii recrutaţi în acest scop de către membrii grupului ar fi fost persoane fără venituri sau cu o situaţie materială precară, care ar fi acceptat să utilizeze documente false puse la dispoziţie de către membrii grupului, pe baza cărora să obţină indemnizaţii generoase de creştere a copilului, sume pe care să le împartă apoi, pe parcursul celor 2 ani, împreună cu membrii grupului. În acest scop, gruparea infracţională ar fi deţinut, de facto, mai multe societăţi comerciale fantomă, pe care ar fi făcut angajări fictive, retroactive, documentaţia întocmită atestând, în fals, că beneficiarii ar fi fost angajaţi în aceste societăţi comerciale pentru perioada cerută de lege, precizându-se că beneficiarii ar fi primit salarii consistente”, se arată în comunicat.

Poliţiştii susţin că au existat şi situaţii în care unii beneficiari ar fi refuzat să achite, ulterior virării banilor, partea stabilită din indemnizaţie membrilor grupării organizate, iar în aceste cazuri membrii grupului ar fi apelat la recuperatori sau ar fi făcut demersuri pentru încetarea acordării dreptului. „Pentru a evita astfel de situaţii, în cazul unor beneficiari, membrii grupului infracţional organizat ar fi reţinut cardurile beneficiarilor şi ar fi retras din bancomate indemnizaţia, de această dată, ei fiind cei care, lunar, ar fi înmânat beneficiarilor, jumătate din cuantumul indemnizaţiei de creştere a copilului”, au mai transmis poliţiştii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici