Cum prezinţi asigurarea RCA când te opreşte poliţia? Victorie în instanţă a unui şofer amendat că nu avea poliţa la el

  • La un control rutier, asigurarea RCA poate fi dovedită şi prin prezentarea ei pe telefon
  • În plus, existenţa asigurării RCA poate fi verificată de autorităţi direct în baza lor de date.
  • De cele mai multe ori, asigurarea RCA e valabilă din ziua următoare încheierii ei.
  • În ţările care nu sunt membre UE, poliţa RCA trebuie prezentată în format fizic.
4831 afișări
Imaginea articolului Cum prezinţi asigurarea RCA când te opreşte poliţia? Victorie în instanţă a unui şofer amendat că nu avea poliţa la el

Când şi cum prezinţi asigurarea RCA când te opreşte poliţia? Victorie în instanţă a unui şofer amendat că nu avea poliţa la el

E perioada vacanţelor şi poate se întâmplă să pleci la drum fără să ai asigurarea RCA la tine. Am o veste bună: atât timp cât poliţa e valabilă, e suficient, a stabilit instanţa. 

Poliţistul e obligat să verifice existenţa asigurării RCA direct în baza de date a autorităţilor. 
 
Cum s-a ajuns la această decizie a instanţei?
 
Un şofer a fost amendat cu suma de 870 de lei pentru că nu a putut prezenta, în cadrul unui control de rutină, poliţa de asigurare RCA. Nu o avea la el nici în format fizic, nici electronic, adică pe mobil sau tabletă. Iar poliţistul l-a amendat pentru asta. În schimb, Judecătoria Alba Iulia a anulat amenda şi a stabilit că poliţistul avea obligaţia de a verifica existenţa poliţei RCA în baza de date a autorităţilor. Asta pentru că toate poliţele RCA se raportează către o bază de date la nivel naţional, denumită Administrare Istoric Date Asigurări Auto .
 
Ce se întâmplă însă când plecăm cu maşina în afara ţării? Rămân valabile aceste reguli?
 
Nu chiar. Regulile de care am amintit sunt valabile pentru poliţele emise în România. La plecarea din ţară, e bine să avem poliţa RCA în format fizic, mai ales dacă ajungem în ţări care nu sunt membre ale Uniunii Europene.
 
Încă un aspect important: de cele mai multe ori, asigurarea RCA e valabilă din ziua următoare încheierii ei, astfel că şoferii trebuie să facă asigurarea RCA cu cel puţin o zi înainte de călătoria planificată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici