Video Curtea de Apel Bucureşti: Andrei Iucinu este fiul lui Dumitru Tinu (VIDEO PROTV)

Curtea de Apel Bucureşti i-a dat câştig de cauză lui Andrei Iucinu în procesul de stabilire a paternităţii faţă de Dumitru Tinu, decedat în urmă cu cinci ani într-un accident rutier, respingând ca nefondat recursul familiei jurnalistului la decizia instanţei inferioare.

1 afișare

Decizia Curţii de Apel Bucureşti în acest caz este irevocabilă.

Avocatul familiei Tinu, Gheorghe Dragomir, a declarat că va face o contestaţie în anulare la decizia dată de Curtea de Apel Bucureşti.

Apărătorul a spus că intenţionează să facă o plângere şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), deoarece nu s-a respectat dreptul la un proces echitabil, aşa cum prevede legislaţia Curţii Europene, nefiind administrate toate probele ştiinţifice pe care le-a solicitat familia Tinu instanţei de judecată.

El a adăugat că martorii audiaţi în acest dosar au depus mărturii mincinoase, un alt motiv pentru care nu se justifică sentinţa dată de Curtea de Apel Bucureşti în acest caz.

Luni, avocaţii familiei Tinu - care nu-l recunosc pe Andrei ca fiu al jurnalistului - au susţinut că ar exista probe conform cărora acţiunea de stabilire a paternităţii tânărului ar fi prescrisă.

În replică, avocaţii lui Andrei Iucinu au cerut respingerea recursului declarat de familia jurnalistului, arătând pe întreaga durată a procesului au dovedit cu documente că Dumitru Tinu, fost director al cotidianului Adevărul, s-a comportat ca un adevărat tată de la naşterea băiatului şi până în ianuarie 2003 când a decedat.

După încheierea pledoariilor acuzării şi apărării, Andrei Iucinu, fiul lui Dumitru Tinu din afara căsătoriei, s-a declarat bucuros că în sfârşit procesul a ajuns la final având în vedere că durează de cinci ani.

Anul trecut, magistraţii Tribunalul Bucureşti i-au dat câştig de cauză lui Andrei Iucinu în procesul de stabilire a paternităţii faţă de Dumitru Tinu, arătând că respectă principiul dreptului copilului la identitate şi că moştenitorii fostului director al ziarului Adevărul nu au adus probe suficiente. Hotărârea a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Judecătorii Tribunalului Capitalei arată, în motivarea decizie din 21 mai 2007, că Ana-Maria şi Tamara Tinu, respectiv, fiica şi soţia fostului director al ziarului Adevărul, nu au prezentat probe prin care să conteste că Andrei Iucinu ar fi fiul lui Dumitru Tinu.

Totodată, instanţa a sancţionat atitudinea moştenitoarelor, care au refuzat să participe la realizarea unei expertize medico-legale comparative de AND, între probele prelevate de la Andrei Iucinu şi de la Ana-Maria Tinu ca presupuşi fraţi.

"Mai reţine tribunalul că celelalte aspecte sesizate de apelantele pârâte (Ana-Maria şi Tamara Tinu), imposibil de analizat în amănunt - de exemplu depunerea la dosar a unor înscrisuri din care să rezulte că Dumitru Tinu era o persoană generoasă, care ajuta multe persoane aflate în nevoie nu erau strâns legate de o relaţie de rudenie -, nu sunt relelvante, ci doar circumstanţe speculative, ce nu pot răsturna situaţia de fapt", se mai arată în motivarea Tribunalului instanţei Tribunalului Bucureşti.

Instanţa s-a bazat în luarea decizie pe o expertiză care relevă că între sora şi respectiv vărul lui Tinu, Elena Pârvan şi Andrei Iucinu există o înrudire biologică, probabilitatea de înrudire fiind estimată statistic la 94,43 la sută. Totodată, între Virgil Tinu şi Andrei Iucinu există o relaţie de înrudire biolgică, probabilitatea de înrudire fiind estimată statistic la 89,21 la sută.

Instanţa a mai constatat, analizând probele depuse la dosar, că Dumitru Tinu a făcut parte din viaţa lui Andrei, participând la întreţinerea lui şi chiar adresându-i-se în diferite scrisori cu expresia "Băiatului meu drag şi scump", sau "celui mai drag".

Raportul de expertiză medico-legală în dosarul în care Andrei Iucinu solicită instanţei stabilirea paternităţii faţă de Dumitru Tinu a fost întocmit la cererea tânărului şi a fost efectuat în urma analizelor din cadrul laboratorului de genetică al Institutului Naţional de Medicină Legală Bucureşti. Probele de sânge au fost prelevate la mijlocul lunii iunie anul trecut, de la Andrei Iucinu, Emilia Iucinu, mama sa, Elena Pârvan - mătuşa paternă şi Virgil Tinu - văr primar pe linie paternă.

Acelaşi raport de expertiză medico-legală a stabilit, în urma studiului comparativ al profilelor cromozomiale Y aparţinând lui Andrei Iucinu şi Virgil Tinu, existenţa unei corespondenţe perfecte la nivelul tuturor markerilor cromozomiali Y investigaţi.

La începutul anului 2004, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a hotărât că Andrei este fiul Emiliei Iucinu şi al lui Dumitru Tinu, recunoscându-se astfel paternitatea fostului jurnalist asupra copilului. Sentinţa a fost atacată atunci cu apel la Tribunalul Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici