Ministerul Apărării, obligat să dea dovezi despre înhumărea soţilor Ceauşescu

Curtea de Apel Bucureşti a decis, luni, prin decizie definitivă şi irevocabilă, să oblige Ministerul Apărării să le prezinte lui Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean dovezi certe care să ateste dacă soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost îngropaţi în cele două locuri din cimitirul Ghencea.

197 afișări
Imaginea articolului Ministerul Apărării, obligat să dea dovezi despre înhumărea soţilor Ceauşescu

Ministerul Apărării, obligat să dea dovezi despre înhumărea soţilor Ceauşescu (Imagine:Mediafax Foto)

Sentinţa Curţii de Apel Bucureşti este definitivă şi irevocabilă. Instanţa a respins recursul Ministerului Apărării şi a menţinut decizia Tribunalului Bucureşti din luna februarie.

Ministerul Apărării a contestat sentinţa Tribunalului Bucureşti, arătând în şedinţa de judecată de luni că instanţa nu poate obliga ministerul să producă probe.

De partea cealaltă, avocatul lui Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean, soţul lui Zoe Ceauşescu, a spus că "familia trebuie să cunoască unde sunt aceştia înhumaţi, pentru a îndeplini datinile creştineşti".

Avocatul a mai susţinut că de înhumarea soţilor Ceauşescu s-au ocupat cadre militare, iar regulamentul militar prevede ca fiecare acţiune să fie făcută în urma unui ordin scris şi că este imposibil ca la Ministerul Apărării să nu existe dovezi despre locul unde sunt îngropaţi aceştia.

Pe toată perioada derulării procesului, reprezentanţii Ministerului Apărării (MAp) şi cei ai Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU) au susţinut, în faţa instanţei, că nu deţin niciun document care să ateste că soţii Ceauşescu sunt îngropaţi la cimitirul Ghencea.

În 11 aprilie 2007, Judecătoria Sectorului 5 a respins ca neîntemeiată cererea de deshumare a soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu şi de stabilire a identităţii celor înhumaţi în cimitirul Ghencea Civil din Capitală, formulată în 2005 de Zoe Ceauşescu, care ulterior a decedat.

Avocatul moştenitorilor a cerut ca Ministerului Apărării să facă dovada, printr-o expertiză medico-legală, că cele două cadavre înhumate la Ghencea şi indicate printr-o schiţă marcată de Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU) sunt ale cuplului Ceauşescu.

În faţa instanţei inferioare, reprezentantul Ministerului Apărării a spus că nu înţelege de ce această instituţie trebuie să facă dovada identităţii celor doi, deoarece rolul ministerului în evenimentele din decembrie 1989 a fost de executant şi că simpla prezenţă a unor personaje aparţinând MAp în locurile unde au avut loc evenimente istorice nu atrage responsabilitatea instituţiei.

Administraţia Cimitirelor a comunicat instanţei Judecătoriei Sectorului 5 documentele solicitate în acest proces, respectiv schiţa amplasamentului locurilor de veci din Cimitirul Ghencea în care se presupune că au fost înhumaţi Elena şi Nicolae Ceauşescu, cu specificaţia că nu are documente care să ateste că cei doi au fost înmormântaţi în acel loc.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, remis presei după termenul de la sfârşitul lunii ianuarie 2007, "la data de 25 decembrie 1989 nu a fost înscris în registrul de înhumări nimic care să ateste înhumarea soţilor Ceauşescu. Nu a fost depus niciun document la Administraţia Cimitirelor ".

De asemenea, potrivit comunicatului municipal, ACCU "nu poate elibera niciun act care să ateste înhumarea" soţilor Ceauşescu în Cimitirul Ghencea, tocmai din lipsa înscrisurilor oficiale. Mai mult, ACCU nu poate elibera nici autorizaţie pentru dezgroparea soţilor Ceauşescu până la pronunţarea instanţei.

"Având în vedere că există un proces pe rol, care are ca principal obiect stabilirea de către instanţă a faptului că în cimitirul Ghencea Civil au fost înmormântaţi soţii Ceauşescu, exhumarea este posibilă numai după verdictul instanţei", preciza atunci Primăria Capitalei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici