Şeful DNA susţine plângerea împotriva raportului care dezvăluia miile de dosare cu magistraţi

  • Şeful DNA, Crin Nicu Bologa, spune că nu a contestat raportul Inspecţiei Judiciare privind dosarele cu magistraţii interceptaţi
  • Nicu Bologa a spus, însă, că susţine plângerea pentru a arătat că „DNA nu este o instituţie abuzivă”
  • „Nu suntem de acord ca această activitate să fie pătată de o concluzie a CSM”, spune şeful DNA
642 afișări
Imaginea articolului Şeful DNA susţine plângerea împotriva raportului care dezvăluia miile de dosare cu magistraţi

Şeful DNA susţine plângerea împotriva raportului care dezvăluia miile de dosare cu magistraţi: „Judecători timoraţi nu pot să facă justiţie"

Şeful DNA, Crin Nicu Bologa, spune că nu el a contestat la CSM controversatul raport al Inspecţiei Judiciare care spune că mii de magistraţi au avut dosare penale, ci fosta conducere. 
 
Fostul şef al DNA Călin Nistor a contestat raportul Inspecţiei Judiciare care spune că în instituţia anticorupţie, mii de judecători şi procurori au avut dosar penal. 
 
Bologa a spus că totuşi el susţine plângerea, la fel ca ceilalţi procurori din Direcţia Naţională Anticorupţie. 
 
„Nu suntem de acord ca plenul CSM să analizeze acte de procedură din dosarele instrumentate de procurori. Vă dau un exemplu: s-a reţinut imputabilă ordonanţa de interceptare a unui judecător, ordonanţă dată pe 48 de ore, pe care judecătorul a confirmat-o. În acel material s-a reţinut că este imputabilă procurorului şi e nelegală. Acest lucru îl poate face instanţa de judecată şi procurorul ierarhic superior”, a explicat actualul şef al DNA la o întrebare MEDIAFAX.
 
Crin Nicu Bologa a mai precizat un motiv pentru care susţine plângerea: 
 
„Şi pentru riscul de a pune o amprentă de instituţie abuzivă asupra DNA. DNA a dus, de la înfiinţare, o luptă anticorupţie cu efecte importante. Nu suntem de acord ca această activitate să fie pătată de o concluzie a CSM în care să se arate că DNA e o instituţie abuzivă a statului român”, mai spune procurorul-şef.
 
Concret, DNA a formulat, luna trecută, la CSM, o plângere faţă de raportul făcut de Inspecţia Judiciară care viza dosarele magistraţilor deschise de procurorii anticorupţie. Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat la acel moment raportul. 
 
CSM a amânat discuţia pe marginea cererii din partra DNA şi încă nu a fost stabilit alt termen. 
 
Acest raport făcut de Inspecţia Judiciară la DNA a generat scandaluri imense anul trecut, deoarece a ieşit la iveală că aproape 3.000 de magistraţi au fost vizaţi de dosare penale din DNA, în perioada 2014-2018. Atunci când CSM a discutat verificările făcute la DNA, au fost membri care au spus, în plen, că procurorii anticorupţie au comis abuzuri grave.
 
Unele voci au spus că dosarele ar fi fost deschise doar pentru a intercepta magistraţii. „Ce nu-mi doresc este să am o magistratură timorată. Judecători timoraţi nu pot să facă justiţie”, spunea în octombrie anul trecut fosta şefă CSM, Lia Savonea.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici