"30 de minute de avertizare în avans". Nasa a construit un model de inteligenţă artificială pentru a prezice unde pe Pământ va lovi o furtună solară iminentă

  • Nasa a construit un model de inteligenţă artificială pentru a prezice unde pe Pământ va lovi o furtună solară iminentă, un nou sistem despre care oamenii de ştiinţă au spus că poate oferi "30 de minute de avertizare în avans".
  • Avertizarea timpurie poate ajuta la deconectarea sistemelor sensibile sau la mutarea sateliţilor pe orbite diferite, spun oamenii de ştiinţă.
4304 afișări
Imaginea articolului "30 de minute de avertizare în avans". Nasa a construit un model de inteligenţă artificială pentru a prezice unde pe Pământ va lovi o furtună solară iminentă

"30 de minute de avertizare în avans". Nasa a construit un model de inteligenţă artificială pentru a prezice unde pe Pământ va lovi o furtună solară iminentă

Modelul de inteligenţă artificială analizează datele satelitare ale Nasa pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la fenomenele meteorologice spaţiale periculoase, au declarat cercetătorii de la Centrul spaţial Goddard al agenţiei spaţiale americane.
 
Avertizarea poate oferi suficient timp pentru ca ţările să prevină impactul grav al acestor furtuni asupra reţelelor electrice şi a altor infrastructuri critice, potrivit noului studiu publicat recent în revista Space Weather.
 
Furtunile solare sunt provocate atunci când Soarele emite o explozie de plasmă încărcată electric în ceea ce se numeşte o ejecţie de masă coronală, potrivit Independent.
 
Aceste particule încărcate creează aşa-numitele furtuni geomagnetice care pot provoca pene de curent şi defecţiuni tehnologice ale instrumentelor de pe Pământ, deoarece interferează cu câmpul magnetic protector din jurul planetei.
 
Deşi aceste furtuni variază de la uşoare la extreme, efectele lor ar putea deveni din ce în ce mai perturbatoare într-o lume dependentă de tehnologie.
 
De exemplu, o furtună solară din 1989 a provocat pene de curent în Quebec, Canada, timp de 12 ore, aruncând milioane de oameni în întuneric şi închizând şcoli şi întreprinderi.
 
Un alt eveniment popular de super furtună solară, cunoscut sub numele de evenimentul Carrington, a provocat incendii la primele staţii de telegraf din 1859, care au împiedicat transmiterea mesajelor.
 
Oamenii de ştiinţă au avertizat că riscul unei astfel de furtuni solare devastatoare este în creştere pe măsură ce ne apropiem de următorul "maxim solar" - un vârf în ciclul de activitate de 11 ani al Soarelui.
 
Pentru a preveni o astfel de devastare, oamenii de ştiinţă de la Nasa au dezvoltat noul model de inteligenţă artificială pentru a identifica legăturile dintre măsurătorile vântului solar din misiunile anterioare ale Soarelui şi perturbaţiile geomagnetice observate la staţiile terestre de pe Pământ.
 
Modelul computerizat pe care l-au dezvoltat, numit DAGGER, poate prezice rapid şi cu precizie perturbările geomagnetice la nivel mondial, "cu 30 de minute înainte ca acestea să se producă", au declarat cercetătorii.
 
Atunci când au testat modelul pe două furtuni geomagnetice care au avut loc în august 2011 şi martie 2015, acesta a fost capabil să prevadă "rapid şi cu precizie" impactul furtunilor în întreaga lume.
 
Noul sistem de predicţie este primul care combină analiza rapidă a inteligenţei artificiale, cu măsurători reale din spaţiu şi de pe Pământ pentru a genera predicţii actualizate frecvent.
 
Oamenii de ştiinţă consideră că avertizarea timpurie oferită de sistem poate ajuta la luarea de măsuri pentru a proteja infrastructura de o furtună solară iminentă, cum ar fi scoaterea temporară din funcţiune a sistemelor sensibile sau mutarea sateliţilor pe orbite diferite.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici