9 teorii ale conspiraţiei care s-au dovedit adevărate

De la atentatele de la 11 septembrie până la aselenizările din cadrul programul spaţial Apollo, sau la asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, toate evenimentele importante au născut scenarii alternative din partea scepticilor, de multe ori fanteziste. Unele teorii ale conspiraţiei însă, s-au dovedit a fi adevărate.

70407 afișări
Imaginea articolului 9 teorii ale conspiraţiei care s-au dovedit adevărate

9 teorii ale conspiraţiei care s-au dovedit adevărate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

  • Departamentul Trezoreriei din Statele Unite a otrăvit alcoolul în timpul Prohibiţiei

Prohibiţia a fost o interdicţie naţională de a produce, comercializa, importa sau transporta băuturi alcoolice, impusă în Statele Unite la începutul anilor '20. Măsura a fost luată pe fondul unei mişcări împotriva consumului de alcool, susţinută în principal de protestanţii din mediul rural. Legea Volstead şi al 18-lea amendament la Constituţia SUA au pus în practică prohibiţia naţională, care a durat până în 1933. În ciuda legilor dure şi a măsurilor luate de autorităţile americane, Prohibiţia nu a reuşit să elimine consumul de alcool, în cei 13 ani în care a fost în vigoare, ba mai mult, a dus la apariţia unor reţele de crimă organizată şi la dezvoltarea celor existente, cum ar fi Mafia.

Pentru a face faţă cererii uriaşe, contrabandiştii nu numai că produceau alcool, dar şi furau cantităţi mari de alcool industrial, relatează Business Insider. Chimiştii plătiţi de traficanţi se asigurau apoi că elementele nocive, în special alcoolul metilic, erau eliminate, şi se putea trece la realizarea produselor atât de căutate. Guvernul american a aflat de această practică şi a început să adauge în alcoolul industrial substanţe chimice mult mai periculoase, cum ar fi kerosenul, acetona sau cloroformul. Acestea trebuiau să îmbolnăvească un număr de consumatori şi să-i descurajeze pe ceilalţi. Se estimează că numai în New York, între 1926 şi 1927, au murit peste o mie de persoane, otrăvite de substanţele adăugate de autorităţi în alcoolul industrial.

  • Serviciul de Sănătate Publică din Statele Unite a tratat greşit, în mod deliberat, pacienţi bolnavi de sifilis

În 1932, Serviciul de Sănătate Publică din SUA, împreună cu Institutul Tuskegee, au demarat un studiu clinic pentru a analiza evoluţia naturală a sifilisului netratat la bărbaţii de culoare. Subiecţii au fost atraşi în cadrul programului sub pretextul că primesc asistenţă medicală gratuită din partea guvernului. Nu numai că participanţilor la studiu nu li s-a spus că sunt bolnavi de sifilis, dar nici nu au fost trataţi corespunzător, nici măcar după apariţia şi acceptarea penicilinei ca remediu împotriva infecţiei. 

Experimentul a reunit 600 de bărbaţi afro-americani, 399 de bolnavi şi 201 sănătoşi. Deşi studiul era planificat să dureze doar şase luni, a ţinut, până la urmă, 40 de ani. A fost întrerupt în 1972, după un articol Associated Press, care a făcut publice toate neregulile care se petreceau în cadrul experimentului Tuskegee.

  • Mai mult de 100 de milioane de americani au fost vaccinaţi cu un virus potenţial cancerigen

Din 1954 până în 1961, virisul simian 40, SV40, s-a regăsit în componenţa vaccinului împotriva poliomielitei. Cercetările estimează că cel puţin 98 de milioane de persoane au fost injectate cu vaccinul contaminat doar pe teritoriul Statelor Unite. Guvernul federal a modificat prevederile referitoare la vaccinurile orale în 1961, dar medicii au continuat să administreze medicamentele până în 1963. 

Virusul SV40 este cunoscut pentru faptul că duce la apariţia cancerului la animale, dar nu există studii care să-l lege de dezvoltarea bolii la pacienţii umani. Totuşi, anumite cercetări au descoperit urme ale virusului în componenţa tumorilor cerebrale şi pulmonare, atât la adulţi cât şi la copii.

  • O parte a incidentului din golful Tonkin nu a avut loc

Incidentul din golful Tonkin este expresia folosită pentru a desemna două lupte între nave americane şi nord-vietnameze, care au avut loc pe 2, respectiv 4 august, 1964. Întâmplarea a dus la declanşarea războiului din Vietnam, iar autorităţile americane au fost acuzate, în numeroase rânduri, că au fabricat incidentul pentru a justifica o intervenţie în statul comunist.

Oficial, distrugătorul american USS Maddox a fost implicat într-o luptă împotriva a trei nave vietnameze, în golful Tonkin, pe 2 august 1964, în urma căreia patru soldaţi vietnamezi au fost ucişi, iar navele lor au fost serios avariate. Peste două zile, distrugătorul a răspuns unui atac vietnamez în aceeaşi zonă, iar preşedintele Lyndon Johnson a hotărât să ceară Congresului aprobarea pentru o intervenţie militară, fapt care a dus la începerea războiului din Vietnam. În 2005 însă, NSA a desecretizat documentele legate de eveniment, conform cărora al doilea atac, cel care a determinat intervenţia americană, nu a avut loc. Se pare că soldaţii de pe USS Maddox au interpretat nişte semnale radar false drept un atac asupra lor din partea vietnamezilor, care nu au întreprins nicio acţiune în acea noapte.

  • Liderii americani plănuiau să însceneze o serie de atacuri teroriste, pentru a interveni în Cuba

În 1962, la scurt timp după ascensiunea lui Fidel Castro la putere în Cuba, Departamentul Apărării din Statele Unite a propus demararea Operaţiunii Northwoods. Aceasta urma să utilizeze o serie de măsuri pentru a câştiga sprijinul opiniei publice americane şi internaţionale şi pentru a justifica o intervenţie armată în statul comunist. Conform dosarelor, care au fost desecretizate recent, tacticile care urmau să fie folosite includeau răspândirea unor zvonuri, distrugerea unei nave americane în golful Guantanamo şi chiar organizarea de înmormântări pentru victimele fictive, sau chiar deturnarea unor avioane comerciale sau vase de croazieră. Din fericire, preşedintele John Fitzgerald Kennedy a refuzat propunerea oficialilor.

  • Guvernul SUA a testat efectele LSD-ului pe cetăţeni canadieni şi americani, fără ca aceştia să ştie

La începutul anilor '50, guvernul Statelor Unite a autorizat CIA să înceapă Operaţiunea MKUltra, un studiu clinic care urma să analizeze efectele hipnozei, torturii, izolării şi ale LSD-ului, asupra pacienţilor umani. Cei mai mulţi dintre aceştia nu ştiau despre ce e vorba, iar medicii şi personalul spitalelor implicate au fost plătiţi pentru a nu informa subiecţii corespunzător. Autorităţile au oferit chiar heroină unor persoane dependente, pentru a le convinge să ia parte la experiment.

Până la încheierea operaţiunii, în 1973, când multe dintre documente au fost distruse, mai mult de 30 de universităţi au fost implicate şi cel puţin o persoană a murit, sinucigându-se după ce a ingerat LSD fără să ştie.

  • Americanii au scos la suprafaţă un submarin rusesc cu trei rachete nucleare armate la bord

În 1974, Richard Helms, directorul CIA, a obţinut aprobarea preşedintelui Nixon pentru a începe o operaţiune de recuperare a unui submarin rusesc scufundat în Oceanul Pacific. Americanii erau interesaţi de cele trei rachete nucleare armate, de câte o megatonă fiecare, care se aflau la bord. Deşi documentele au fost desecretizate, unele informaţii lipsesc sau au fost distruse, aşa că nu se ştie dacă operaţiunea a reuşit sau nu. Totuşi, vasul care trebuia să asiste la scoaterea la suprafaţă a submarinului a ajuns în Hawaii pentru "descărcarea elementelor recuperate".

  • Guvernul Statelor Unite a vândut arme Iranului şi a folosit banii pentru a susţine militanţii din Nicaragua

În 1985, mai mulţi oficiali americani, apropiaţi preşedintelui Reagan, au facilitat vânzarea de arme către Iran, încălcând astfel un embargou care era în vigoare la acea perioadă. Profitul obţinut astfel a fost apoi folosit pentru finanţarea grupului Contras, rebelii anti-comunişti din Nicaragua.

Întreaga situaţie a fost declanşată de capturarea a şapte cetăţeni americani în Liban, de către un grup ostil care avea legături cu Iranul. După negocieri care au implicat şi Israelul, Statele Unite au fost de acord să vândă arme Iranului, în schimbul eliberării ostaticilor. Implicarea preşedintelui Reagan în toată afacerea nu este cunoscută.

  • O companie de relaţii publice a obţinut sprijinul opiniei publice pentru intervenţia SUA în războiul din Golf

În 1990, o fată de 15 ani din Kuwait, a depus o mărturie, în faţa Congresului din Statele Unite, împotriva soldaţilor din Irak. Nayirah, aşa cum a fost numită fata, a spus că militarii luau bebeluşi din incubatoarele spitalelor şi îi aruncau pe podea, ca să îi omoare. Mărturia fetei, împreună cu alte motive, a dus la intervenţia Statelor Unite în războiul din Golf.

O investigaţie ulterioară a demonstrat că discursul pe care fata l-a ţinut în faţa Congresului a fost conceput de gigantul de pe piaţa companiilor de relaţii publice Hill & Knowlton şi, mai mult, că "Nayirah" era fiica ambasadorului din Kuwait în Statele Unite. Tom Lantos, cel care a co-prezidat comisia în faţa căreia fata a depus mărturie, a coordonat întreaga afacere. Coincidenţă sau nu, comisia pe care o conducea închiria spaţiu în sediul central al companiei de PR care a pus totul la punct.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici