A început Carnavalul de la Veneţia - GALERIE FOTO

Carnavalul de la Veneţia, la care zilnic vor participa mii de turişti, până pe 16 februarie, a debutat sâmbătă seară, cu o reprezentaţie a piesei "Slugă la doi stăpâni", de Carlo Goldoni, în piaţa San Marco.

318 afișări
Imaginea articolului A început Carnavalul de la Veneţia - GALERIE FOTO

A început Carnavalul de la Veneţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sâmbătă după amiază, în ciuda vremii nefavorabile, sute de persoane costumate şi mascate s-au adunat în piaţa San Marco.

Duminică după amiază, San Marco va fi din nou centrul acestui eveniment, cu "zborul îngerului", o tradiţie foarte veche, care adună o mulţime impresionantă în piaţă. O tânără care întruchipează un înger "zboară" de pe Turnul Campanile, suspendată de un cablu de oţel, pe deasupra mulţimii adunate în piaţă.

Carnavalul, căzut în desuetudine timp de decenii, readus la viaţă de municipalitatea din Veneţia în 1980, propune anul acesta o gamă largă de evenimente, de la "carnavalul copiilor" la "grădina creativităţii", programul complet putând fi consultat pe site-ul www.carnevale-venezia.it.

Festivităţile, care permit Veneţiei să se animeze într-o perioadă a anului mai degrabă mohorâtă, sunt marcate de petrecerile cu măşti şi costume care au loc seara. Acest tip de evenimente a stat la baza unei industrii a costumelor de carnaval şi a măştilor care aduce profituri substanţiale.

Veneţia va împărţi anul acesta luminile rampei cu Roma, care s-a înfrăţit cu celebrul oraş al gondolelor pentru a-şi lansa, sâmbătă, a doua ediţie a carnavalului său.

O ediţie-test a avut loc în 2009, "pentru prima oară după secolul al XVIII-lea, când această tradiţie a luat sfârşit, iar publicul a fost de circa 200.000 de persoane în doar câteva zile", a declarat, săptămâna trecută, Fabiana Magri, responsabilă din partea primăriei cu promovarea carnavalului.

De această dată, "carnavalul de la Roma va dura la fel de mult ca şi celelalte" din Italia, precum cele din Veneţia şi din Viareggio (Toscana), potrivit Fabianei Magri. Evenimentul, care are un cost de producţie de un milion de euro, este finanţat de municipalitate cu ajutorul unor sponsori.

Marea defilare inaugurală a pornit, sâmbătă, 6 februarie, din Piazza del Popolo, în plin centru istoric al oraşului. La aceasta au participat mulţi figuranţi în costume de epocă, actori de Commedia dell'arte, trăsuri de epocă, o fanfară de cavalerie şi "butteri" - foştii îngrijitori de animale din centrul Italiei, în Evul Mediu.

Sunt prevăzute mai multe spectacole susţinute de artişti stradali, dar şi expoziţii, lecturi pentru copii în biblioteci, reprezentaţii teatrale şi diverse spectacole muzicale, susţinute de artiştii costumaţi ai Galeriilor Alberto Sordi. Şi alte parade tematice sunt prevăzute în diverse cartiere, precum primul carnaval latino-american, ce va avea loc pe 14 februarie, în Piazza Venezia.

Piazza del Popolo va găzdui şi "un sat al culturii şi al tradiţiilor", cu standuri consacrate temelor principale ale evenimentului - calul şi carnavalul, mai multe spectacole ecvestre (sărituri, tandem, dresaj), dar şi un concert al cantautorului italian Angelo Branduardi, urmat de un foc de artificii de pe celebra terasă Pincio.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici