Academia de film americană, criticată pentru lipsa de diversitate a listei de nominalizări la Oscar

Academia de film americană a fost criticată din nou, la fel ca în 2015, din cauza lipsei de diversitate a listei de nominalizări la premiile Oscar, în ale cărei categorii principale nu se regăsesc nici în acest an actori şi regizori de culoare, informează contactmusic.com.

467 afișări
Imaginea articolului Academia de film americană, criticată pentru lipsa de diversitate a listei de nominalizări la Oscar

Academia de film americană, criticată pentru lipsa de diversitate a listei de nominalizări la Oscar (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Pe Twitter, hastag-ul #OscarsSoWhite (Oscarurile Atât de Albe) a revenit în forţă în 2016. În ciuda protestelor din 2015, ce au vizat lipsa de diversitate a nominalizărilor la Oscar anunţate de Academia de film americană, nominalizările din 2016 au atras critici similare, deoarece actorii şi regizorii de culoare nu au fost incluşi nici în acest an în categoriile principale.

Încă o dată, niciun artist de culoare nu face parte din categoriile de interpretare - cel mai bun actor, cea mai bună actriţă, cel mai bun actor în rol secundar şi cea mai bună actriţă în rol secundar - şi nici în categoria regizorilor nominalizaţi la Oscar. Acest lucru se petrece în pofida faptului că filme precum "Creed", "Concussion", "Straight Outta Compton" şi "Beats of No Nation" au primit nominalizări în alte categorii.

Câteva performanţe actoriceşti realizate de artişti ce provin din comunitatea de culoare sau din alte grupuri etnice, lăudate de criticii de specialitate în sezonul premiilor de la Hollywood, au fost ignorate - Benicio Del Toro, cu rolul din "Sicario", Michael B. Jordon, cu rolul din "Creed", şi Will Smith, cu rolul din "Concussion".

Nominalizările din 2016 au generat un veritabil scandal şi pe reţelele de socializare, mulţi dintre internauţi criticând Academia de film americană pentru "eşecul de a reprezenta actori şi cineaşti non-caucazieni". Celebrităţi precum Jessica Goldstein şi pastorul Al Sharpton şi-au exprimat pe Twitter dezamăgirea şi indignarea.

"Toate aceste nominalizări «albe» la Oscar reprezintă un alt exemplu care evidenţiază lipsa diversităţii la Hollywood. Ca în cazul Munţilor Stâncoşi. Cu cât urci mai sus, cu atât totul devine mai alb", a scris pastorul Al Sharpton, pe Twitter, la scurt timp după anunţarea nominalizărilor la Oscar, joi. "Hollywoodul are o imagine frauduloasă de societate progresivă, cu politici şi norme liberale. Trebuie să luăm măsuri directe pentru a corecta această minciună. Discursul lor este unul ieftin".

În 2015, Cheryl Boone Isaacs, preşedintele Academiei de film americane, a introdus o nouă iniţiativă, denumită A2020, cu scopul de a remedia această problemă. Totuşi, Cheryl Boone Isaacs a spus că academia nu ar trebui să "controleze" distribuţiile filmelor.

"Academia nu are nicio putere asupra Hollywoodului. Nu avem nicio legătură cu angajarea actorilor şi a regizorilor. Ceea ce putem să facem, totuşi, este să îi ajutăm pe producătorii de acolo să îşi lărgească puţin felul de a gândi", a spus ea.

Lungmetrajele "The Revenant", de Alejandro Gonzalez Inarritu, şi "Mad Max: Fury Road", de George Miller, au primit cele mai multe nominalizări - 12, respectiv 10 -, joi, inclusiv la categoria "cel mai bun film", şi sunt marile favorite la cea de-a 88-a ediţie a premiilor Oscar.

Cea de-a 88-a gală de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 28 februarie, la Los Angeles. Evenimentul va fi prezentat de actorul de comedie Chris Rock.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici