Acasă la ambasadorul Gitenstein: Degustare cu whiskey american, friptură de vită în sânge şi dulciuri cu fructe uscate

Whiskey-ul servit simplu sau în cocktail, friptura de vită în sânge şi dulciurile cu fructe uscate gătite de chef Cătălin Scărlătescu au fost deliciile unei petreceri de promovare a gastronomiei şi băuturilor spirtoase americane organizată joi seară, la reşedinţa ambasadorului Mark Gitenstein.

495 afișări
Imaginea articolului Acasă la ambasadorul Gitenstein: Degustare cu whiskey american, friptură de vită în sânge şi dulciuri cu fructe uscate

Acasă la ambasadorul Gitenstein: Degustare cu whiskey american, friptură de vită în sânge şi dulciuri cu fructe uscate (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

La evenimentul găzduit de ambasador şi soţia sa, Libby, au participat reprezentanţi ai firmelor americane importatoare care şi-au găsit deja loc pe piaţa din ţara noastră, oameni de afaceri români parteneri ai acestora, precum George Copos, reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, precum şi jurnalişti.

Demonstraţia de introducere în universul whiskey-ului american (bourbon) şi a cocktailurilor sofisticate a fost oferită de barmanul Costin Gache, iar maeştrii bucătari Henrik Sebok şi Cătălin Scărlătescu - unul dintre juraţii emisiunii "MasterChef" de la Pro TV - au preparat carnea de vită şi prăjiturile americane.

"Bine aţi venit în Statele Unite ale Americii, pentru că acum vă aflaţi pe teritoriu american. Şi ce mod mai bun de a vă simţi ca la noi în ţară poate fi decât prin intermediul fripturii de vită americane, fructelor şi nucilor noastre sau al whiskey-ului?", a spus ambasadorul Gitenstein, în discursul său de bun-venit la petrecere.

El a spus că apreciază foarte mult fructele şi legumele din România, însă fructele uscate şi nucile americane sunt renumite în toată lumea prin savoarea lor, carnea de vită americană este celebră pentru frăgezimea ei extraordinară, iar bourbon-ul este cea "mai bună băutură spirtoasă produsă pe glob".

"Mă bucur că în această seară pot savura şi eu pe deplin bourbon-ul meu preferat, iar acum şi soţia mea, Libby, este cu totul de acord", a mai spus ambasadorul Gitenstein, care a acordat certificate de apreciere reprezentanţilor companiilor americane.

Barmanul român Costin Gache a făcut o demonstraţie în care a prezentat calităţilor tuturor sortimentelor de bourbon care se găsesc pe piaţa din România, neuitând să precizeze că unul dintre acestea, "bătrânul Jack Daniels" este cel mai bine vândut whiskey de la noi. "Şi în toată lumea de altfel", a subliniat el, arătând că metoda de producere unică, în care este folosit în procesul de maturare şi cărbunele de arţar dulce, îi dă acestuia o aromă deosebit de apreciată.

La rândul său, chef Henrik Sebok a făcut o demonstraţie de preparare a fripturii de vită în sânge, pentru care un ingredient absolut necesar este whiskey-ul, el gătind la fel de rapid şi prăjituri cu sirop de arţar, nuci, fructe de merişor, prune uscate, cu care apoi au fost delectaţi invitaţii. "Fructele de merişor sunt o componentă a dietei pentru o inimă sănătoasă, în timp ce prunele uscate constituie o importantă sursă de antioxidanţi şi fier", a spus Sebok, un canadian căsătorit de 10 ani cu o româncă şi care este bucătar şef la restaurantul unui renumit hotel din centrul Capitalei.

De asemenea, chef Cătălin Scărlătescu a gătit alături de Sebok. El a declarat pentru MEDIAFAX că în România mâncărurile americane sunt tot mai consumate, atât cele servite în restaurante, cât şi cele de tip fast-food. Asta "deşi e greu să vorbim de o bucătărie americană, pentru că şi hamburgerii şi hotdog-ul sunt de fapt inventate în Germania şi îmbrăţişate de americani. Dar e la fel de greu să vorbim şi de o bucătărie românească autentică. Se aseamănă cele două, pentru că sunt de fapt un mix rezultat din influenţele mai multor popoare. În America s-a luat câte ceva de la fiecare popor care a venit acolo, la noi, de la cele care au trecut pe aici sau sunt în vecinătate", este de părere Cătălin Scărlătescu.

El crede că românii nu sunt în pericol de a fi "americanizaţi" culinar prin mâncarea fast-food. "Noi suntem balcanici, avem spiritul acesta adânc înrădăcinat în noi, încât românul, dacă se duce oriunde, chiar şi în America, după 30 de ani de trăit acolo, tot român rămâne", a mai spus el.

De asemenea, Michael T. Henney, ataşatul pe probleme de agricultură al Ambasadei SUA, a spus că, în afară de importurile de preparate alimentare din America ce sunt consumate îndeosebi de comunitatea americană din Bucureşti, există şi importurile de produse româneşti peste Ocean, pentru numeroasa comunitate de români de acolo. "Distanţa şi costurile de transport influenţează acest tip de comerţ, nu este pe scară largă, dar pot să spun că mâncarea şi băuturile americane sunt foarte prezente în Bucureşti. Eu mă simt ca acasă aici", a spus el.

Şi George Copos a dezvăluit că în restaurantele şi hotelurile sale sunt foarte apreciate aceste produse americane. "America este foarte iubită în România, stilul lor de viaţă este fantastic", a spus Copos, care a precizat că participă la toate petrecerile de degustare organizate cu sprijinul Ambasadei SUA.

Dacă băuturile spirtoase americane au ocupat un loc tradiţional pe piaţa românească, carnea de vită importată de US Meat Export Federation este abia la început, nefiind încă în faza de desfacere în care poate fi găsită în supermarketuri. Cu toate acestea, SUA este al doilea exportator de carne de vită pe piaţa UE, ţările în care se consumă cel mai mult fiind Marea Britanie, Germania, Italia.

(Material realizat de Marius Frăţilă, marius.fratila@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici