Actorul de comedie Garry Shandling a murit la vârsta de 66 de ani

Actorul de comedie Garry Shandling, faimos pentru show-urile "It’s Garry Shandling’s Show" şi "The Larry Sanders Show" a murit joi, într-un spital din Los Angeles, la vârsta de 66 de ani, informează Variety.com.

358 afișări
Imaginea articolului Actorul de comedie Garry Shandling a murit la vârsta de 66 de ani

Actorul de comedie Garry Shandling a murit la vârsta de 66 de ani (Imagine: Hepta/ Mediafax Foto)

Comedianul se distingea prin umorul său de "nevrotic care observă hibele şi absurdul lumii înconjurătoare". Show-urile sale se concentrau pe situaţiile comice detectate în relaţiile amoroase şi pe anecdote livrate cu sarcasm inteligent, fără inhibiţii şi prohibiţii.

"The Larry Sanders Show" a fost unul dintre cele mai prodigioase show-uri marca HBO, iar Gary a reuşit să obţină premii Emmy pentru această emisiune inventivă şi ovaţii din partea criticilor între 1992 şi 1998.

Garry Shandling s-a născut în Chicago. Înainte de a pătrunde în lumea showbiz-ului a studiat ingineria şi marketingul. Apoi, cariera lui s-a inaugurat atunci când, mutându-se în Los Angeles, a vândut un scenariu pentru "Sanford and Son" şi a scris "Welcome Back, Kotter." A fost gazdă a emisiunii "The Tonight Show Starring Johnny Carson", alături de Johnny Carson, pe urmă propunându-i-se să-l înlocuiască pe Carson. După un accident grav de maşină, Gary a început să lucreze pentru show-urile sale originale de stand-up.

În 1986 a creat în colaborare cu Alan Zweibel sitcom-ul "It’s Garry Shandling’s Show", emisiune ce a rulat la HBO până în 1990 şi pentru care a obţinut patru premii Emmy. Show-ul a devenit celebru pentru scenele de autoreferenţialitate inserate de Gary, pentru străpungerea convenţiei de distanţă dintre comedieni şi audienţă. Shandling se adresa direct spectatorilor şi chiar interpreta roluri de comedian conştient că se regăseşte în iţele scenariului unui sitcom. În debutul emisiunii, exista şi o piesă autoreferenţială, cu versurile: "Aceasta este piesa tematică pentru show-ul lui Garry...".

A jucat şi a conceput, pe de altă parte, emisiunea "Larry Sanders Show", tot pentru HBO, ce se petrecea într-un platou al unui talk show fictiv. Shandling a primit 18 nominalizări la premiile Emmy pentru "Larry Sanders Show". Succesul emisiunii a culminat atunci când a câştigat un Emmy pentru seria finală.

Printre filmele în care a jucat sau pentru care "şi-a împrumutat vocea", se numără "Iron Man 2", "Captain America: The Winter Soldier", "Dr. Dolittle", "Zoolander", "Over the Hedge" şi "Town and Country", unde a jucat cu Warren Beatty şi Diane Keaton.

Televiziunea americană NBC i-a oferit 5 milioane de dolari pentru a prelua renumitul show "Late Night", atunci când David Letterman s-a mutat la CBS în 1993, însă comedianul a refuzat oferta. I s-a propus să fie gazdă şi la "The Late Late Show", însă Gary a rămas constant, realizând în continuare show-ul care l-a consacrat, "Larry Sanders Show."

Gary a fost de numeroase ori o gazdă formidabilă la premiile Grammy - în 1990, 1993 şi 1994 - şi la premiile Emmy, în 2000 şi 2004.

Nu a fost niciodată căsătorit şi nu a avut copii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici