Actorul din filmul "Cel care dansează cu lupii", Chief David Bald Eagle, a murit la 97 de ani. VIDEO

Şeful tribului nativ american Lakota, Chief David Bald Eagle, care a jucat în filmul "Dances With Wolves/ Cel care dansează cu lupii" alături de Kevin Costner, peliculă care a câştigat şapte premii Oscar în 1990, a murit la vârsta de 97 de ani, informează BBC.

687 afișări
Imaginea articolului Actorul din filmul "Cel care dansează cu lupii", Chief David Bald Eagle, a murit la 97 de ani. VIDEO

Actorul din filmul "Cel care dansează cu lupii", Chief David Bald Eagle, a murit la 97 de ani

Nepotul lui Chief White Bull, care a luptat în bătălia de la Little Bighorn in 1876, David Bald Eagle a apărut în mail mult de 40 de filme. Acesta a devenit ulterior reprezentantul oamenilor tribului Lakota din Sudul statului Dakota.

El a decedat la casa sa din Rezervaţia Indiană a Râului Cheyenne, pe 22 iulie, potrivit unei case de pompe funebre.

Născut într-un cort tepee în 1919, în Rezervaţia Tribului Sious a Râului Cheyenne, numele său nativ în limba Lakota se traduce prin „Wounded in Winter Beautiful Bald Eagle” („Rănit în Iarnă Frumosul Vultur Pleşuv”).

Acesta a fost soldat în armata SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial unde a luptat în tranşeele din Anzio din Italia şi a câştigat o medalie de argint.

După ce a fost grav rănit de nemţi, în timp ce ateriza cu paraşuta în Normandia, la finalul războiului, Bald Eagle a urmat o carieră muzicală ca toboşar al Cliff Keyes Big Band.

După ce a pierdut-o pe soţia sa, Penny Rathburn, într-un accident tragic de maşină, Bald Eagle şi-a început cariera la Hollywood.

El a învăţat mai multe vedete, precum John Wayne, să călărească şi să mânuiască pistolul şi a realizat cascadoriile actorului Errol Flynn.

La finele anilor 1950, s-a alăturat unei echipe de rodeo, devenind cowboy, şi pe când se afla în Belgia a cunoscut-o pe cea de-a doua sa soţie, Josee.

El a continuat să lucreze ca actor şi a devenit figura emblematică a promoţiilor turismului de stat din Sudul statului Dakota.

În afara showbiz-ului, dedicaţia lui David Bald Eagle faţă de poporul Lakota i-a asigurat scaunul de primul Şef de trib din cadrul ONU în 2001, adresându-se popoarelor indigene la nivel mondial.
Ultimul său rol de cinema a fost în filmul "Neither Wolf Nor Dog", care s-a lansat la Festivalul de Film de la Edinburgh, luna trecută.

Regizorul filmului, Steven Lewis Simpson, l-a lăudat pe David Bald Eagle exprimând că era un personaj "cu adevărat unic. Viaţa sa a fost mai deosebită decât cea a altor persoane în cinstea cărora sunt scrise biografiile; bucuriile şi tragediile. A fost un om uimitor de frumos. Strălucirea din ochii săi atunci când zâmbea sau era ironic era o bucurie pentru privire. "

Casa de Pompe Funebre Rooks din Eagle Butte a declarat că înmormântarea lui Bald Eagle va avea loc pe 29 iulie la Cimitirul Naţional Black Hills din Sturgis, după un proveghi tradiţional de patru zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici