Adolf Hitler suferea de paranoia! Cum a fost descoperită boala dictatorului

Un studiu psihologic al discursurilor lui Adolf Hitler, realizat de un serviciu de ascultare a programelor radiofonice lansat de BBC în 1942, a semnalat paranoia acestuia faţă de evrei, în momentul în care liderul nazist a lansat teza "soluţiei finale", a dezvăluit, vineri, Universitatea Cambridge.

9105 afișări
Imaginea articolului Adolf Hitler suferea de paranoia! Cum a fost descoperită boala dictatorului

Adolf Hitler (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Potrivit AFP, istoricul Scott Anthony a intrat în posesia unui document ce a aparţinut familiei unui sociolog renumit, Mark Abrams, care lucra în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial pentru serviciul de ascultare a programelor radiofonice lansat de BBC.

Un departament special din BBC avea sarcina de a monitoriza şi a analiza emisiunile radiofonice din Germania şi din celelalte ţări ocupate din Europa şi de a redacta un raport săptămânal.

Acest serviciu de ascultare a propagandei inamice, alături de o unitate de cercetare psihologică, încerca să descifreze resorturile psihologice care îl animau pe Hitler prin intermediul discursurilor acestuia.

Studiul, comandat de Mark Abrams unui coleg, Joseph MacCurdy, evoca în 1942 "tendinţele morbide" ale lui Hitler şi obsesia sa tot mai mare pentru "otrava evreiască".

"În momentul în care studiul a fost redactat, soarta începea să se schimbe pentru Germania", a declarat istoricul Scott Anthony. "Documentul arată că serviciile secrete au simţit ceea ce se petrecea (...). În faţa eşecurilor de pe plan extern, Hitler se concentra asupra acelui element pe care îl percepea ca pe un inamic intern: evreii", mai spune acesta.

"Ţinând cont de ceea ce ştim astăzi, adică începerea redactării «soluţiei finale», documentul are o mare însemnătate", a adăugat Scott Anthony.

MacCurdy vorbeşte în document despre un "complex mesianic" al lui Hitler, care îl făcea să se creadă implicat într-o cruciadă contra răului, întruchipat în opinia sa de evrei. Studiul denotă o "fobie" crescândă a lui Hitler faţă de evrei şi subliniază faptul că liderul nazist îi considera pe evrei nu doar o ameninţare pentru Germania, ci şi «o întreprindere diabolică universală»".

MacCurdy şi Abrams nu puteau prezice în epocă faptul că exterminarea evreilor era deja o acţiune în derulare. Însă acest document, clasificat secret, se subliniază că, pentru Hitler, "evreii sunt întruchiparea răului, în timp ce el îl întruchipa pe Dumnezeu. El era zeul prin care o victorie plină de sacrificii poate fi obţinută asupra răului".

Documentul a fost predat arhivelor Universităţii Cambridge, unde va putea fi consultat de cercetători.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici