Alertă în China | Două persoane tratate de ciumă, după ce un cuplu a murit. Măsuri fără precedent

Două persoane sunt tratate de ciumă în China, au anunţat autorităţile chineze. Este al doilea caz de ciumă în acest an, după ce, în luna mai, un cuplu de bătrâni mongolezi a murit din cauza bolii.

2633 afișări
Imaginea articolului Alertă în China | Două persoane tratate de ciumă, după ce un cuplu a murit. Măsuri fără precedent

Alertă de pandemie în China. Două cazuri de ciumă, raportate în Mongolia Interioară. Au fost luate măsuri extraordinare

Cei doi pacienţi chinezi provin din provincia chineză Mongolia Interioară şi au fost diagnosticaţi cu teribila boală într-un spital din Beijing. Acum, cei doi se află într-un cartier din capitala chineză, unde autorităţile sunt în alertă. Au fost luate măsuri drastice de prevenţie şi control, relatează CNN.

Ciuma e transmisă la om prin muşcături de purici şi prin contactul direct cu animale infectate. Se dezvoltă în trei forme diferite. Ciuma bubonică provoacă umflarea nodulilor limfatici, forma de ciumă septicemică infectează sângele, iar ciuma pneumonică infectează plămânii.

Cei doi pacienţi suferă de cea pneumonică – cea mai agresivă. Netratată, e întotdeauna fatală, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Până la apariţia antibioticelor, ciuma, boală extrem de contagioasă, a omorât până la 200 milioane de oameni. Boala e provocată de Yersinia Pestis, o bacterie transmisă prin muşcătura puricilor, transportată de rozătoare precum şobolani, veveriţe şi marmote.

Între 1338 şi 1339, schimbările climatice din Asia au provocat o migrare masivă a rozătoarelor din câmpurile uscate către zone mai populate. Au transportat cu ele şi bacteria şi, astfel, începea una dintre cele mai devastatoare pandemii din istoria omenirii, care a ras de pe faţa Pământului 50 de milioane de oameni.

Toate cele trei valuri pandemice de ciumă au avut originea în China  

Invenţia antibioticelor a făcut ca bolile (inclusiv ciuma) să fie tratabile, dacă sunt depistate la timp. Cu toate astea, boala nu a fost complet eradicată de pe faţa Pământului. Ba chiar şi-a făcut o spectaculoasă revenire. Între 2010 şi 2015, au fost raportate 3.248 de cazuri în toată lumea. 584 de persoane au murit, anunţă OMS.

Cele mai endemice ţări sunt Republica Democrată Congo, Madagascar şi Peru. În 2015, două persoane din statul american Colorado au murit de ciumă. Cu un an înainte, în acelaşi stat, fuseseră raportate opt cazuri de îmbolnăviri. Numai în ultimii 20 de ani au fost raportate 50.000 de cazuri. OMS a numit ciuma drept „un nou caz de necesitate”

Cum se transmite ciuma

De obicei, prin muşcătura de purici ale rozătoarelor, care poartă bacteria Yersinia Pestis. Animalele infectate, cum sunt câinii şi pisicile, îşi pot îmbolnăvi stăpânii.

Un studiu din 2018 atestă faptul că nu numai rozătoarele sunt vinovate de transmiterea acestei fatale bacterii, ci şi puricii şi păduchii umani.

Nu există un vaccin eficient sută la sută împotriva ciumei. Antibioticele moderne pot să prevină complicaţiile  şi moartea, dacă sunt administrate foarte din timp.

Dacă e netratată, ciuma bubonică devine ciumă pneumonică.

Cum ne protejăm de ciumă

Paşii-cheie pentru prevenirea acestei boli sunt eliminarea locurilor dimprejurul caselor unde s-ar putea înmulţi rozătoarele – curăţarea constantă a garajelor, adăposturilor, locurilor de recreere, îndepărtarea lemnului pentru foc.

Animalele moarte vor fi ridicate de personal specializat şi nu vor fi atinse sub nicio formă cu mâna neprotejată. Animalele de companie vor fi tratate în mod regulat, cu soluţii speciale care combat puricii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici