Angelina Jolie a câştigat procesul în care era acuzată de plagiat

Angelina Jolie a câştigat procesul în care era acuzată că a plagiat cartea unui jurnalist croat pentru a realiza filmul "In The Land Of Blood And Honey", pelicula care a reprezentat debutul regizoral al actriţei americane.

425 afișări
Imaginea articolului Angelina Jolie a câştigat procesul în care era acuzată de plagiat

Angelina Jolie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Disputa referitoare la filmul regizat de Angelina Jolie a izbucnit la puţin timp după premiera oficială din 2011 a acestei pelicule, atunci când jurnalistul croat Josip J. Knezevic (care a adoptat pseudonimul James J. Braddock) a acuzat-o pe Angelina Jolie că filmul ei "In The Land Of Blood And Honey" plagiază romanul său, intitulat "The Soul Shattering", informează contactmusic.com.

Cartea a fost publicată iniţial în 2007 sub titlul "Salamanje Duse", alături de o versiune mai scurtă în limba engleză, "The Soul Shattering". Potrivit afirmaţiilor jurnalistului croat, unul dintre producătorii filmului regizat de Angelina Jolie, Edin Sarkic, despre care se spune că a ajutat-o pe actriţa americană să obţină permisiunea de a filma în Sarajevo, a citit romanul "The Soul Shattering", iar această carte ar fi influenţat considerabil scenariul filmului.

Atunci când cazul a fost prezentat în faţa judecătoarei Dolly Gee de la Tribunalul Districtual din Los Angeles, aceasta a decis că nu există nicio încălcare a drepturilor de autor. Judecătoarea americană spune că deşi atât cartea, cât şi filmul, conţin scene de viol şi evadări din lagăre de concentrare, jurnalistul croat nu are dreptul să afirme că "el este acela care a inventat conceptul de viol şi de crime de război".

Jurnalistul croat are dreptul să facă recurs la această decizie judecătoarească.

Filmul "In The Land Of Blood And Honey", care marchează debutul regizoral al actriţei Angelina Jolie, reprezintă o peliculă despre violenţele la care au fost supuse femeile din fostul spaţiu iugoslav în timpul războiului din Bosnia (1992 - 1995).

Războiul din Bosnia a făcut circa 100.000 de morţi, iar circa 20.000 de femei, în majoritate musulmane, au fost violate în timpul acestui conflict, potrivit organizaţiilor internaţionale.

"In the Land of Blood and Honey" a fost nominalizat în 2012 la premiile Globul de Aur, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină".

Pentru acest film, actriţa americană a fost numită, în aprilie 2012, cetăţean de onoare al oraşului Sarajevo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici