Aniversare regală în Marea Britanie: Regina Elizabeth a II-a şi prinţul Philip, 65 de ani de căsătorie

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii şi soţul ei, prinţul Philip, duce de Edinburgh, celebrează marţi 65 de ani de căsătorie. Deşi ar trebui să celebreze cu fast această aniversare specială - denumită în tradiţia britanică "Safirul Albastru" -, cuplul regal britanic a optat să petreacă ziua într-o reşedinţă privată.

463 afișări
Imaginea articolului Aniversare regală în Marea Britanie: Regina Elizabeth a II-a şi prinţul Philip, 65 de ani de căsătorie

Aniversare regală în Marea Britanie: Regina Elizabeth a II-a şi prinţul Philip, 65 de ani de căsătorie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cuplul regal va respecta programul oficial din această săptămână, ce include o vizită comună la Bristol, joi, şi două angajamente oficiale ale prinţului Philip, programate pentru miercuri şi vineri, informează femalefirst.co.uk.

Căsătoria regală dintre Elizabeth a II-a şi prinţul Philip stabileşte un nou record, întrucât niciun alt cuplu regal din monarhia britanică nu a rezistat atât de mulţi ani.

Regina şi Philip s-au cunoscut în 1939, pe când ea era adolescentă, iar el era student la Academia navală regală, şi au devenit ulterior prieteni, păstrând legătura prin intermediul scrisorilor.

S-au căsătorit la catedrala Westminster din Londra în 1947, iar regina a fost nevoită să folosească cartele de raţionalizare a alimentelor şi a produselor (folosite în vremurile dificile de după Al Doilea Război Mondial, n.r.) pentru a-şi cumpăra materialul pentru rochia de mireasă, care a fost creată de designerul Norman Hartnell.

Deşi pregătirile de nuntă au fost modeste, bunăvoinţa supuşilor ei a fost fără margini, iar fericitul cuplu a primit peste 2.500 de cadouri din Marea Britanie şi celelalte state din Commonwealth.

Din luna de miere, prinţul Philip i-a trimis o scrisoare reginei mamă Elizabeth, în care spunea: "Elizabeth este pentru mine singurul lucru din lume care este adevărat şi care contează, iar ambiţia mea este de a face astfel încât noi doi să ducem o viaţă comună care să fie capabilă nu doar să reziste în faţa şocurilor vremii, ci şi să ne permită o existenţă pozitivă, dedicată cauzei binelui".

Sarah Bradford, biografa reginei Elizabeth a II-a, consideră că această scrisoare explică motivul pentru care mariajul cuplului regal a rezistat atât de mult.

"El a vorbit în acea scrisoare despre dragostea pentru soţia sa şi despre felul în care ei au aceeaşi părere despre lucruri diverse. Amândoi se apreciază reciproc, se iubesc, se plac şi cred că amândoi apreciază poziţia pe care o au şi responsabilităţile aferente", a explicat Sarah Bradford.

Elizabeth a II-a, care a cunoscut o scădere a popularităţii în rândul britanicilor după tragicul accident în care a murit prinţesa Diana, din cauza răcelii sale aparente, şi după mai multe divorţuri în rândul membrilor familiei regale, este în prezent foarte iubită de supuşi.

Suverana a fost ajutată în acest sens de festivităţile prilejuite de jubileul de diamant - sărbătorit anul acesta, în primăvară -, dar şi de incredibilul umor de care a dat dovadă la sfârşitul lunii iulie, în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra, când a acceptat să apară într-o parodie după filmele "James Bond", alături de Daniel Craig.

Regina Elizabeth a II-a şi prinţul Philip au împreună patru copii: Charles, prinţ de Wales şi moştenitorul tronului britanic, prinţesa Anne, prinţul Andrew, duce de York, şi prinţul Edward, conte de Wessex.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici