Artistul Ion Bârlădeanu s-a întâlnit cu Angelina Jolie, la Paris

Artistul Ion Bârlădeanu, care îşi prezintă prima expoziţie personală în Franţa - "Realpolitik" -, din 25 februarie, la Galeria "Anne de Villepoix" din Paris, s-a întâlnit, vineri, cu actriţa Angelina Jolie, care s-a arătat foarte interesată de lucrările acestuia.

1004 afișări
Imaginea articolului Artistul Ion Bârlădeanu s-a întâlnit cu Angelina Jolie, la Paris

Artistul Ion Bârlădeanu s-a întâlnit cu Angelina Jolie, la Paris

Potrivit postului de televiziune HBO, Ion Bârlădeanu, autor de colaje şi personajul principal al documentarului "Lumea văzută de Ion B" (producţie HBO România şi Alexander Nanau Production), se află la Paris pentru a-şi prezenta lucrările la expoziţia organizată de galeria H'Art Bucureşti şi galeria "Anne de Villepoix". Deschiderea oficială a expoziţiei are loc sâmbătă, 27 februarie.

Prin intermediul regizorului Alexander Nanau, i-au fost prezentate actriţei Angelina Jolie extraordinara poveste a lui Ion Bârlădeanu şi creaţiile artistului, iar aceasta a dorit neapărat să-l cunoască personal, ceea ce s-a întâmplat vineri.

Jolie şi Bârlădeanu au stat de vorbă aproximativ două ore despre artă şi filme şi au făcut câteva poze împreună. Angelina Jolie şi-a exprimat admiraţia sinceră faţă de artist şi dorinţa de a păstra legătura cu acesta.

Angelina Jolie se află la Paris pentru filmările pentru pelicula "The Tourist", un remake al filmului francez "Anthony Zimmer", din 2005.

Expoziţia ce cuprinde lucrările lui Ion Bârlădeanu va rămâne deschisă până pe 3 aprilie.

Artistul Ion Bârlădeanu a fost descoperit de puţină vreme de galeria H'Art din Bucureşti şi a devenit deja o vedetă. Ion Bârlădeanu este, probabil, singurul reprezentant autentic al pop art-ului românesc, un curent artistic de origine britanico-americană care făcea ravagii prin expoziţiile anilor '50-'60.

Bârlădeanu s-a născut în 1946 şi la 20 de ani a plecat din satul natal Zăpodeni, judeţul Vaslui. A început să lucreze la stuf, în Tulcea, şi ca docher, în Constanţa. În Bucureşti, el a fost pe rând gropar, tăietor la gater, paznic şi muncitor necalificat la Casa Poporului. După 1989 a trăit pe străzi, dormind pe o saltea murdară la capătul unei ghene de lângă un bloc de pe Calea Moşilor, unde se ocupa cu selectarea gunoiului şi făcea mici servicii locatarilor. Nu şi-a întemeiat o familie.

Ion Bârlădeanu şi-a dezvoltat singur talentul nativ pentru desen şi, începând cu anii '60, a creat atât desene, cât şi colaje - pe care le numeşte "filmele" lui -, care acum, după ce timp de câteva decenii au stat ascunse printre gunoaie, sunt pe punctul de a-i aduce celebritatea internaţională şi de a-l aşeza alături de marii creatori ai genului, precum Richard Hamilton, Tom Wesselmann sau Andy Warhol.

Lucrările sale au fost descoperite şi expuse de galeria H'Art din 2007. Astfel, artistul a fost prezentat de galeria H'Art la Târgul Internaţional de Artă de la Basel din 2009 şi a expus, în vara aceluiaşi an, la Galeria Fred din Londra, alături de lucrări semnate de Marcel Duchamp, Andy Warhol, Gilbert şi George şi Joseph Cornell.

Ion Bârlădeanu este eroul documentarului ""Lumea văzută de Ion B.", de Alexander Nanău.

Creaţiile sale sunt un exemplu rar de artă subversivă realizată în timpul comunismului. Colajele sale tratează într-o manieră ironică şi comică o tematică politică şi culturală extrasă din realitatea românească propunând un stil hibrid, combinat cu dadaism, suprarealism şi pop art, de o calitate excelentă. Bârlădeanu a fost, de asemenea, prezent la ediţia 2009 a FIAC - Târg internaţional de artă contemporană de la Paris, unde colajele sale s-au bucurat de succes printre cumpărători.

Expoziţia "Realpolitik" prezintă o serie de colaje pe care Ion Bârlădeanu le-a creat după 1989. "Aceste colaje, realizate între 1990 şi 1996, constituie o critică dură şi în acelaşi timp comică la adresa politicienilor «poporului» şi a VIP-urilor de toate categoriile care se manifestă în spaţiul public românesc. Lui Ceauşescu îi este consacrat un loc aparte, dar şi vedetelor care animă scena politică postcomunistă", potrivit lui Dan Popescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici