Astăzi începe Gărâna Jazz Festival: 5 zile de muzică live în vârf de munte

Ediţia a 20-a a celui mai important festival de jazz open-air din Europa Centrală şi de Est de la Gărâna prinde viaţă astăzi 7 iulie. Anul acesta performează: Jack DeJohnette, Yuri Honing, Carlos Bica, Wojtek Mazolewski Quintet, Kari Ikonen Trio, Louis Sclavis Trio, Food, KTU, Kurt Rosenwinkel.

1184 afișări
Imaginea articolului Astăzi începe Gărâna Jazz Festival: 5 zile de muzică live în vârf de munte

Astăzi începe Gărâna Jazz Festival: 5 zile de muzică live în vârf de munte

Ediţia a 20-a a Gărâna Jazz Festival mixează dinamismul jazz-ului american şi occidental cu profunzimea şi lirismul artiştilor nordici sau est-europeni va răsuna din mijlocul naturii, pe cele trei scene ale festivalului: Poiana Lupului, Hanul La Răscruce şi Biserica Catolică din satul Văliug. Olandezul Yuri Honing va împărţi scena în prima zi a festivalului cu suedezul Magnus Öström şi portughezul Carlos Bica. Pe parcursul a cinci zile, publicul va avea parte de concerte cu Wojtek Mazolewski Quintet, Kari Ikonen Trio, Louis Sclavis Trio, Food, KTU, Kurt Rosenwinkel, Arild Andersen, Helge Lien, Nils Petter Molvaer, şi mulţi alţii. Regalul de jazz va culmina cu ultima zi de festival cu prezenţa legendarului Jack DeJohnette, unul dintre cei mai influenţi muzicieni al lumii. Programul complet poate fi consultat pe www.garana-jazz.ro.

9 proiecte muzicale româneşti pe scenele de la Gărâna

Pe lângă prezenţele internaţionale, programul Gărâna Jazz Festival va fi completat de 9 proiecte româneşti inedite, universuri sonore complexe şi surprinzătoare, aduse la viaţă de artiştii consacraţi sau aflaţi la început de drum. Quartet-ul condus de Liviu Butoi, Liviu Butoi & French Connection, avându-l ca invitat pe renumitul pianist Mircea Tiberian, va urca pe scena din Poiana Lupului în 10 iulie. Hanul La Răscurce, locul cu istorie în care s-a desfăşurat prima ediţie , va găzdui concertele Sebastian Spanache Trio, Emil Bîzgă Quartet, JazzyBit, Nicu Patoi & Platonic Band, Sorin Zlat Trio, si Bega Blues Band.

A treia scenă a festivalului, inaugurată la ediţia 2014, pune pe harta concertelor frumoasa Biserică Catolică din satul Văliug, situată la 18 km distanţă de Gărâna. Vor cânta aici: Raul Kusak şi Trompetre, proiect românesc de avangardă, pornit de trompetistul român Petre Ionuţescu, cu participarea muzicienilor: Arthur Balogh – bas, Gabriel Almaşi – chitară, Sergiu Catana – percuţie, Alin Constantin (K-lu) – electronics, Marian Ciuma – sound design, Uţu Pascu – sunet.

Seri cu muzică, literatură şi teatru sub cerul liber

Aşa cum a făcut-o în ultimii 20 de ani, Gărâna continuă să contribuie la creşterea scenei de jazz româneşti şi la cultivarea educaţiei muzicale printr-o serie de evenimente-satelit. Gărânezii vor participa la lansarea albumelor de jazz Corindeni, de Mircea Tiberian şi Maria Răducanu (Soft Records), The Pale Dot, de Mircea Tiberian şi Toma Dimitriu (Fiver Record) şi White Dragon, de Mircea Tiberian şi Liviu Butoi. Duminică, pe 10 iulie, saxofonistul, flautistul şi compozitorul român Liviu Butoi va lansa la Gărâna albumul Three Times Seven, în colaborare cu grupul French Connection - David Patrois, Arnault Cuisinier şi Edward Perraud.

Serile de jazz vor fi completate de o serie de lansări de carte, printre care Sunetul de referinţă, carte publicată de Mircea Tiberian la editura Nemira, şi Vineri seară într-o vale cu lupi, cartea scriitorului timişorean Nicu Strambeanu. Câteva zeci de interviuri cu artiştii care au bătătorit potecile Gărânei au fost suprinse în volumul Jazz Stories, scris de jurnalista Adriana Cârcu, ce urmează să fie lansat la duminică, 10 iulie, la Hanul La Răscruce, cu participarea lui Nils Petter Molvaer.

Scriitorul Alex Potcoava, va lansa sâmbătă, 9 iulie, volumul Într-o zi nu ne vom mai recunoaşte, apărut recent la editura Max Blecher. Tot la festival, Florian Lungu îşi va lansa cartea Moşu – Florian Lungu în Dialog cu Doru Ionescu şi CD-ul sau de debut: Florian Moşu Lungu – SONOPORTRET iar Emil Bizga îşi va lansa al doilea album discografic, intitulat ”LIVE IN HANNOVER”.

Pentru a marca evoluţia comunităţii crescute la Gărâna în ultimele 2 decenii de festival, Fundaţia Culturală Jazz Banat va lansa a doua parte a documentarului In the Middle of Nowhere, o retrospectivă a momentelor importante consumate între 2012 şi 2015 pe scena festivalului.

Sâmbătă, pe 9 iulie, trupa de teatru AUĂLEU, cunoscută pentru reprezentaţiile ”mobile” din sate, oraşe şi chiar de peste ocean, va aduce la Gărâna spectacolul CIRCUS MUNDI, o istorie a lumii de azi, cu bune şi rele, care va stârni zâmbete şi hohote de râs.

Bilete, abonamente şi kit de festival

Biletele pentru Gărâna Jazz Festival 2016 mai pot fi fi cumpărate online, pe site-ul biletmaster.ro, în trei variante: bilet de 1 zi, la preţul de 90 de lei, festival pass pentru 4 zile, la preţul de 320 de lei sau festival pass pentru 5 zile, la preţul de 400 de lei. Biletele şi abonamentele pot fi cumpărate şi la faţa locului, din Poiana Lupului.

Pe lângă muzică, literatură şi teatru, oaspeţii de la Gărâna vor avea de explorat şi peisajele spectaculoase din împrejurimile festivalului, printre care Parcul Naţional Semenic, un areal protejat ce cuprinde 36.124 hectare de păduri, dealuri, lacuri şi răuri. Plimbările la pas sau traseele cu bicicleta pot fi integrate în programul pe timp de zi. Mai multe despre tursim la Gărâna.

Cei care şi-au cumpărat deja bilete la festival sunt sfătuiţi să fie pregătiţi atât cu vestimantaţie şi accesorii potrivite pentru 5 zile petrecute la 1000 de metri altitudine dar şi pentru vremea capricioasă. KITUL de festival poate fi consultat pe site-ul Gărâna: www.garana-jazz.ro/festival-kit.

Festivalul International de Jazz Garana este organizat de Fundatia Culturala Jazz Banat, membră a European Jazz Network. În ultimii 20 de ani, peste 150.000 de spectatori şi numeroşi artişti cu renume internaţional au împărtaşit experienţa muzicii jazz, ascultată sub cerul liber în micul sat din inima Banatului. Au cantat la Gărâna: Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitous, Zakir Hussain, Magnus Ostrom, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishay Cohen si Nils Petter Molvaer si multi altii. Mai multe detalii despre line-up-ul Garana 2016 , pe www.garana-jazz.ro.

 

Un interviu cu Marius Giura, directorul festivalului puteţi citi pe mediafax.ro:

http://www.mediafax.ro/life-inedit/interviu-marius-giura-directorul-festivalului-garana-jazz-e-o-stare-de-festival-se-creeaza-magie-video-15518644

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici