"Autoportretul" lui Vincent van Gogh, expus la galeria de artă din Oslo, este autentic

După decenii de îndoială, "Autoportret"-ul care îl înfăţişează pe celebrul pictor olandez Vincent van Gogh a fost confirmat de experţi ca fiind o operă autentică a artistului şi singura lucrare cunoscută, pictată în timp ce suferea de psihoză, potrivit The Guardian.

1208 afișări
Imaginea articolului  "Autoportretul" lui Vincent van Gogh, expus la galeria de artă din Oslo, este autentic

Autoportretul lui Vincent van Gogh, expus la galeria de artă din Oslo, este autentic

Autoportretul, care a fost pictat în anul 1889, se află în colecţia naţională de artă a Norvegiei din 1910, dar autenticitatea sa a fost pusă la îndoială începând cu anul 1970. Luni, Muzeul Van Gogh din Amsterdam a anunţat că lucrarea îi aparţine în mod „inconfundabil” artistului.

În portret, datat din august 1889, expresia artistului este lipsită de vlagă, iar imaginea este dominată de un ton trist şi posomorât verzui-maroniu.

„Autoportretul din Oslo înfăţişează pe cineva bolnav psihic. Privirea sa temătoare şi piezişă este uşor de recunoscut şi se regăseşte adesea la pacienţii care suferă de depresie şi psihoză”, a transmis muzeul.

Van Gogh s-a internat la un mic azil din Saint-Rémy, Franţa, în mai 1889, şi a fost doborât de un episod psihotic sever în iulie, care a durat o lună şi jumătate.

Tabloul poate fi legat de o scrisoare pe care artistul i-a scris-o fratelui său Theo în septembrie, despre un autoportret „încercare de când eram bolnav”.

Louis van Tilborgh, cercetător principal al muzeului şi profesor de Istorie a Artei la Universitatea din Amsterdam, a declarat că lui Van Gogh i-a fost teamă să admită că se afla într-o stare similară cu alţi pacienţi ai ospiciului.

"Probabil a pictat acest portret pentru a se împăca cu ceea ce a văzut în oglindă: o persoană care nu dorea să fie, totuşi a fost", a spus el.

„Aceasta face parte din ceea ce face pictura atât de remarcabilă şi chiar terapeutică. Este singura lucrare despre care se ştie sigur că Van Gogh a creat-o în timp ce suferea de psihoză”, a adăugat expertul.

Pictorul Vincent van Gogh este considerat una dintre cele mai influente figuri din istoria modernă a artei. Născut în 1853, artistul olandez a ajuns cunoscut abia după moartea violentă, la 37 de ani. Deşi perioada sa creativă nu acoperă decât un deceniu, după moartea sa au rămas peste 2.000 de lucrări diverse, între care aproape 860 de tablouri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
van gogh,
autoportret,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici