Avocaţii lui Roman Polanski solicită închiderea dosarului în care cineastul este acuzat de pedofilie

Avocaţii lui Roman Polanski au depus în instanţă o nouă cerere prin care solicită justiţiei americane să închidă dosarul, vechi de 37 de ani, în care renumitul cineast premiat cu Oscar este acuzat că a întreţinut raporturi sexuale cu o minoră, informează Reuters.

185 afișări
Imaginea articolului Avocaţii lui Roman Polanski solicită închiderea dosarului în care cineastul este acuzat de pedofilie

Roman Polanski (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O decizie favorabilă a instanţei americane ar permite regizorului filmului "Pianistul" să călătorească în mod liber şi fără să se teamă că va fi extrădat în Statele Unite.

Avocaţii lui Polanski au depus o cerere oficială, luni, la Curtea Superioară din Los Angeles, prin care solicită o audiere în luna ianuarie, în timpul căreia ar putea să prezinte o serie de documente cu ajutorul cărora speră să demonstreze că regizorul, ajuns între timp la vârsta de 81 de ani, a fost subiectul unei "false" cereri de extrădare a autorităţilor americane.

"Faptele reale şi circumstanţele din jurul încarcerării lui Roman Polanski şi a deciziei sale de a părăsi ţara (Statele Unite, n.r.) în 1978 rezultă în mod direct dintr-o eroare judiciară şi procedurală şi nu ar mai trebui să aibă acoperire legală", a declarat Bart Dalton, unul dintre avocaţii cineastului.

Un alt avocat, Alan Dershowitz, a cerut instanţei permisiunea de a-l reprezenta pe Roman Polanski.

Cineastul a fost acuzat în 1977 că a violat o adolescentă în vârstă de 13 ani la Los Angeles, după ce îi oferise în prealabil şampanie şi droguri. Ulterior, Polanski a pledat vinovat la acuzaţia de întreţinere de raporturi sexuale cu o minoră.

Însă regizorul filmelor "Rosemary's Baby" şi "Chinatown" a fugit din Statele Unite şi s-a stabilit în Franţa chiar înainte de pronunţarea verdictului, temându-se că judecătorii îi va impune o pedeapsă mai gravă decât cele 42 de zile de închisoare pe care o efectuase deja în cadrul unei proceduri ce a vizat şi evaluarea psihiatrică.

Avocaţii lui Polanski, pe numele căruia Statele Unite au emis un mandat de arestare, consideră că regizorul şi-a ispăşit pedeapsa şi că nu va trebui să fie prezent în faţa unui tribunal pentru ca acest caz să fie oficial închis.

Avocaţii regizorului luptă de mulţi ani pentru închiderea cazului, susţinând că Polanski a fost o victimă a unor erori judiciare şi procedurale şi că tribunalul american trebuie să anuleze un ordin care stipulează că justiţia americană va putea să se pronunţe în privinţa închiderii dosarului doar atunci când regizorul va reveni în California.

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii din Los Angeles nu a dorit să comenteze noua cerere depusă în instanţă de avocaţii cineastului.

Roman Polanski a fost audiat de Procuratura din Polonia în luna octombrie, după ce autorităţile americane au cerut extrădarea sa. Regizorul a fost lăsat însă în libertate.

În noua cerere depusă la Curtea Superioară din Los Angeles, avocaţii artistului spun că procurorii americani "au omis intenţionat" să marcheze perioada petrecută de clientul lor în închisoare, în cererea lor de extrădare, încercând astfel să evite criteriile reglementate în tratatul bilateral din Polonia şi Statele Unite.

În 2009, cineastul a fost reţinut pentru 290 de zile în regim de arest la domiciliu, în reşedinţa sa din Elveţia, în timp ce justiţia din această ţară a analizat cererea de extrădare a sa în Statele Unite.

Roman Polanski, care şi-a petrecut prima parte a vieţii în Polonia, intenţionează să regizeze un film despre Alfred Dreyfus, un ofiţer francez de origine evreiască, acuzat pe nedrept de trădare. Acest lungmetraj ar uma să fie turnat în Polonia.

Roman Polanski s-a născut la Paris în 1933, din părinţi polonezi. S-a mutat în Polonia împreună cu familia, în 1937, în preajma izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial. Părinţii săi nu au supravieţuit Holocaustului, fiind duşi în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Polanski şi-a făcut studiile în Polonia, iar primul său film "Cuţitul în apă" (1962) a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. De atunci, el a mai primit cinci nominalizări la Oscar, două premii BAFTA, patru premii Cesar, un Golden Globe şi un Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes. În Marea Britanie a realizat trei filme, iar din 1968, s-a mutat în America.

Printre filmele regizate de Roman Polanski se numără "Balul vampirilor" (1967), "Un copil pentru Rosemary" (1968), "Cartierul chinezesc" (1974), "Căutare disperată" (1988), "Fecioara şi moartea" (1994) şi "Pianistul", această peliculă aducându-i lui Polanski un Oscar pentru regie, în 2003.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici