Bagheta franţuzească a intrat în patrimoniul mondial UNESCO

Bagheta franţuzească a intrat în patrimoniul mondial UNESCO. Franţa alesese să prezinte candidatura baghetei de pâine pentru a fi înscrisă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO în 2021.

327 afișări
Imaginea articolului Bagheta franţuzească a intrat în patrimoniul mondial UNESCO

Înscrierea baghetei franţuzeşti a fost validată miercuri de către Comitetul pentru patrimoniul cultural imaterial al UNESCO, relatează Le Parisien.

"Noua înscriere pe lista patrimoniului imaterial: meşteşugul şi cultura baghetei. Felicitări Franţei!", a scris pe Twitter UNESCO.

"Este o recunoaştere pentru comunitatea de brutari şi patiseri artizani. (...) Bagheta este făină, apă, sare, drojdie şi know-how-ul meşteşugarului", a salutat Dominique Anract, preşedintele Confederaţiei Naţionale a brutarilor francezi, într-un comunicat de presă.

Franţa alesese să prezinte candidatura baghetei de pâine pentru a fi înscrisă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO în 2021.

Comitetul prezidat de Maroc a examinat, începând de luni, 56 de cereri de înregistrare.

Printre dosarele cele mai importante s-au numărat bagheta, precum şi cântecul popular raï pentru Algeria, târgurile (Franţa şi Belgia), cultura "chaï/tea" (Azerbaidjan şi Turcia), tehnicile tradiţionale de prelucrare a ceaiului (China), rubab, lăuta din Asia Centrală (Iran/Tajikistan/Afganistan), slivovitz, rachiul de prune din Serbia, romul uşor (Cuba), etc.

Pentru a evita controversele, UNESCO onorează mai presus de toate tradiţiile, practicile şi know-how-ul care trebuie protejate. De asemenea, nu va recunoaşte că bagheta face parte din patrimoniul mondial imaterial, ci că "meşteşugul şi cultura baghetei" fac parte din acesta.

Pâinea lungă, o baghetă este realizată din doar patru ingrediente (făină, apă, sare, drojdie sau aluat). Trebuie să ofere o crustă crocantă şi miez moale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici