Belle, primul şi unicul monument din lume dedicat lucrătorilor din industria sexuală

În Oudekerksplein sau Piaţa Bisericii Vechi, în inima cartierului roşu De Wallen din Amsterdam, se află o statuie de bronz a unei femei, numită Belle, care este primul şi unicul monument din lume dedicat lucrătorilor din industria sexuală, scrie Descoperă.

419 afișări
Imaginea articolului Belle, primul şi unicul monument din lume dedicat lucrătorilor din industria sexuală

Belle, primul şi unicul monument din lume dedicat lucrătorilor din industria sexuală (Sursa foto:Shubert Ciencia/Flickr)

Olanda este una dintre puţinele ţări din lume în care prostituţia este legală şi reglementată. Lucrătorii sexuali sunt obligaţi să se supună controalelor medicale regulate pe cheltuiala guvernului, iar proprietarii de bordeluri cer certificate de sănătate înainte de a angaja pe cineva şi înainte de a închiria camere, relatează Descoperă.

În Amsterdam, De Wallen este cel mai mare şi cel mai cunoscut cartier cu "felinare roşii". Zona conţine aproximativ trei sute de cabine disponibile pentru închirieri de prostituate care îşi oferă serviciile sexuale din spatele unei ferestre sau uşi de sticlă, de obicei, iluminate cu lumini de culoare roşie.

Numite "Kamers", ele sunt tipul cel mai vizibil şi emblemele felinarelor roşii ale sexului în Amsterdam, fiind o atracţie turistică mare.

Ideea lui "Belle" a venit de la Mariska Majoor, fondator al Centrului de Informare despre Prostituţie şi un fost lucrător sexual. Mariska avea 16 ani, când s-a ''avântat'' în lumea prostituţiei. La acea vârstă, ea nu credea că munca sexuală era înjositoare. Ea a văzut-o ca fiind o muncă obişnuită şi un mijloc fericit de a câştiga bine. Mult mai târziu, a realizat că restul lumii nu consideră prostituţia ca pe ceva "normal", aşa cum a înţeles-o ea.

În 1994, Mariska a încetat să se mai prostitueze şi a deschis Centrul Informare despre Prostituţie. Scopul centrului este de a educa publicul cu privire la activitatea sexuală şi de a reduce stigmatizarea cu care se confruntă lucrătorii sexuali. Întreprinderea oferă tururi în Red Light District pentru turişti şi studenţi, desfăşoară cursuri şi prezentări privind prostituţia şi alte probleme legate de munca în industria sexului.

În 2007, ea a comandat artistului Els Rijerse să o creeze pe Belle pentru a demonstra respect milioanelor de femei din întreaga lume care îşi câştigă existenţa prin prostituţie. Statuia a fost prezentată publicului în timpul celui de-al doilea eveniment anual – Ziua porţilor Deschise a Cartierului cu Lumini Roşii.

Placa de pe monumentul Belle citează: "Respect lucrătorilor sexuali din toată lumea".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici