BIO: Mădălina Manole, "fata cu părul de foc", o viaţă închinată muzicii şi scenei

Mădălina Manole, "fata cu părul de foc", care şi-a dedicat viaţa muzicii şi spectacolelor, fiind una dintre cele mai apreciate cântăreţe de muzică uşoară din ţară, a murit, miercuri, la vârsta de 43 de ani.

1045 afișări
Imaginea articolului BIO: Mădălina Manole, "fata cu părul de foc", o viaţă închinată muzicii şi scenei

BIO: Mădălina Manole, "fata cu părul de foc", o viaţă închinată muzicii şi scenei (Imagine: Dumitru Matiu/Arhiva Mediafax Foto)

Cântăreaţa, compozitoarea şi instrumentista Mădălina Manole s-a născut pe 14 iulie 1967, la Vălenii de Munte, în judeţul Prahova. Mădălina Manole era căsătorită şi avea un copil în vârstă de un an.

După ce a studiat chitara, Mădălina Manole a început să compună muzică pe versuri ale unor poeţi celebri. A debutat muzical la vârsta de 15 ani, la Cenaclul Tineretului prahovean.

Împreună cu Ştefania Ghiţă a format duetul Alfa şi Beta, cu care a participat la spectacolele Cenaclului Flacăra. A cântat alături de mulţi artişti consacraţi, precum Victor Socaciu, Gheorghe Gheorghiu, Mircea Rusu, Roşu şi Negru.

Între anii 1982 şi 1985, Mădălina Manole a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă, la clasa Mihaela Runceanu - Ionel Tudor şi a fost angajată la Aeroportul Otopeni pe post de controlor trafic aerian-auxiliar. Dan Ştefănică i-a încredinţat piesa "Pentru noi nu poate fi alt cer", care figurează pe coloana sonoră a filmului "Nelu", în regia lui Dorin Doroftei. Cu această ocazie, interpreta a jucat şi primul rol într-un film.

În anul 1988, Mădălina Manole a participat la Festivalul Mamaia cu piesa "Un om sentimental" compusă de Şerban Georgescu, acesta fiind începutul unei colaborări de succes între cei doi.

Trei ani mai târziu a obţinut discul de aur pentru albumul "Fată dragă", ce va primi ulterior alte două discuri de aur, pentru vânzări de peste două milioane de unităţi.

Din 1991, începe o serie de turnee de succes în SUA, Canada, Austria, Belgia, Germania, Franţa. În anul 1995, cântă la Bucureşti în deschiderea concertului Whigfield, iar un an mai târziu, în deschiderea concertului susţinut de formaţia Los del Rio.

În anul 1997, lansează albumul "Lină, lină Mădălină", moment în care înregistrează două premiere notabile. Astfel, Mădălina Manole devine primul nume al muzicii pop româneşti care intră în catalogul unui mare producător muzical internaţional - Polygram Group (prin Zone Records România). Cea de-a doua premieră marcată prin acest album este faptul că Mădălina Manole este prima artistă de muzică pop care are curajul sa interpreteze folclor autentic, în manieră originală, cu o orchestră de muzică populară condusă de regretatul Dorel Manea. Pe album se regăsesc piese de la Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Ileana Sărăroiu, Lucreţia Ciobanu, Mioara Velicu.

În 1997, a fost înfiinţată Asociaţia Culturală Mădălina Manole cu caracter cultural şi umanitar.

În anul 2000, a obţinut premiul pentru cea mai bună interpretă pop şi cea mai bună voce feminină a anului la Premiile Radio România şi respectiv, Premiile Industriei Muzicale din România, iar în 2000, albumul "Dulce de tot" este apreciat cel mai bun album pop de Radio România Actualităţi.

Mădălina Manole a lansat cel de-al nouălea album al său, "09 Mădălina Manole", la MediaPro Music.

Printre cele mai importante albume din cariera sa se numără "Ei, şi ce?" (1993), "Trăiesc pentru tine" (1996), "Cântă cu mine" (1998), "Dulce de tot" (2000).

Anul trecut, în iunie, Mădălina Manole a născut un băieţel, rod al relaţiei sale cu Mircea Petru, cu care s-a căsătorit în toamna aceluiaşi an. Anterior, Mădălina Manole a fost căsătorită cu regretatul compozitor Şerban Georgescu.

Cântăreaţa Mădălina Manole a fost găsită moartă de soţul ei, miercuri dimineaţă, în jurul orei 6.30, în locuinţa lor din Otopeni. Conform unor surse judiciare, Mădălina Manole a fost găsită de ambulanţă într-o baltă de sânge, având capul spart.

Ambulanţa a fost anunţată la ora 5.37 pentru o femeie pe numele de Mădălina Petru, de către soţul artistei, Mircea Petru. Acesta a spus că artistei i s-a făcut rău. Cea mai apropiată ambulanţă a ajuns la ora 6.01 şi a găsit-o în stop cardiorespirator. Mădălina Manole a fost găsită lângă baie, într-o baltă de sânge, cu capul spart, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX. Lângă ea s-a găsit un bidon cu o substanţă chimică, pe hol mirosind puternic a această substanţă.

În urmă cu trei săptămâni, Mădălina Manole ar fi avut o tentativă de sinucidere, cu ibuprofen şi paracetamol.

Mădălina Manole ar fi împlinit astăzi 43 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici