BIOGRAFIE: Amy Winehouse - o voce remarcabilă într-o persoană cu tulburări autodestructive

Amy Winehouse s-a remarcat pe scena muzicală printr-o voce şi o interpretare deosebite, însă tulburările de comportament care au însoţit-o pe parcursul carierei strălucite par să îi fi adus în cele din urmă un sfârşit tragic, cântăreaţa fiind găsită moartă la 27 de ani, sâmbătă, în casa ei.

6903 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Amy Winehouse - o voce remarcabilă într-o persoană cu tulburări autodestructive

Amy Winehouse (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Amy Winehouse s-a născut la 14 septembrie 1983 în cartierul Enfield din Londra. Părinţii săi, un şofer de taxi (Mitchell Winehouse) şi o farmacistă (Janis Winehouse) au divorţat pe vremea când ea avea nouă ani, iar de atunci Amy şi Alex, fratele său mai mare, au locuit împreună cu mama lor în Southgate.

La vârsta de zece ani, Amy a cântat pentru o scurtă perioadă într-o formaţie de rap numită Sweet-n-Sour.

De la 12 ani, Amy frecventează Şcoala de Actorie "Sylvia Young", dar este exmatriculată după numai un an, din pricina unui piercing făcut în nas şi pentru lipsa de disciplină. La 14 ani a consumat pentru prima dată droguri şi a început să îşi câştige existenţa, lucrând iniţial ca jurnalistă, iar apoi a cântat într-o trupă jazz.

A realizat prima ei înregistrare, pe o casetă demo, la 16 ani. Prietenul ei, cântăreţul soul Tyler James, a trimis înregistrarea unui reprezentant al companiei A&R, care a avut o reacţie favorabilă, tânăra cântăreaţă pregătindu-şi astfel debutul profesional.

Stilul pe care l-a abordat combină elemente de jazz, soul şi rhythm and blues. S-a făcut remarcată pentru vocea sa puternică, contralto, care îi permitea să atingă note muzicale foarte joase.

A debutat în 2003 cu albumul intitulat "Frank", pentru care primeşte o nominalizare la Mercury Prize. În 2007, Winehouse câştigă un premiu BRIT la categoria "cea mai bună cântăreaţă britanică" şi o nominalizare pentru "cel mai bun album britanic" - "Back to Black".

Acest album a câştigat locul întâi în topul albumelor din Marea Britanie şi a debutat pe locul şapte în topul U.S. Billboard 200, devenind cel mai mare debut pentru un album realizat de către o cântăreaţă britanică.

Winehouse a câştigat şi premiul "Ivor Novello", de trei ori - în 2004, pentru single-ul "Stronger than Me", în 2007, pentru single-ul "Rehab", primul extras de pe albumul "Back to Black", şi în 2008 pentru piesa "Love Is a Losing Game".

De pe "Back to Black" s-au mai remarcat şi single-urile "You Know I'm No Good", care a fost încorporat în coloana sonoră a popularului serial american "Mad Men", şi "Back to Black", catalogat drept "unul dintre cele mai bune single-uri ale anului" în presa britanică.

Winehouse a fost recompensată cu cinci premii Grammy în 2008, pentru "înregistrarea anului", "cântecul anului" şi "cea mai bună interpretă", cu piesa "Rehab", "cel mai bun album pop" - "Back to Black" - şi la categoria "debutantul anului".

Pe lângă premiile, criticile favorabile şi succesul comercial de care s-a bucurat, Winehouse a atras atenţia presei prin problemele pe care le-a avut legate de consumul de substanţe interzise. Ea a recunoscut în mai multe interviuri că avea tendinţe de automutilare, probleme alimentare şi suferea de depresie.

În 2005, a trecut printr-o perioadă în care a băut foarte mult, a consumat droguri, având schimbări bruşte de dispoziţie şi slăbind foarte mult. În octombrie 2006, Winehouse a recunoscut că a fost afectată de anorexie şi alte probleme cu mâncarea generate de sistemul nervos.

În 2007, cântăreaţa s-a măritat cu Blake Fielder-Civil, într-o ceremonie neanunţată, ţinută în Miami, Florida. Pe 14 august 2007, site-ul TMZ.com şi tabloidul britanic Daily Mirror au anunţat faptul că Winehouse, alături de soţul său au acceptat să se interneze într-o clinică de dezintoxicare după ce au ajuns dependenţi de heroină şi cocaină. În dimineaţa zilei de 23 august tabolidul britanic Daily Mail a surprins-o şi fotografiat-o pe cântăreaţă alături de soţul său umblând pe străzile Londrei însângeraţi şi răniţi.

În 2008, artista a fost diagnosticată cu emfizem pulmonar în stadiu incipient, plămânii săi suferind din cauza abuzului de droguri şi tutun. În acelaşi an, ea a mărturisit, într-un interviu pentru revista Rolling Stone, că a luat droguri în timp ce se trata pentru dependenţa de heroină, motiv pentru care şefii casei sale de discuri au pus-o sub "arest la domiciliu".

Amy Winehouse a divorţat de Fielder-Civil pe data de 16 iulie 2009, în urma unei proceduri accelerate, la Înalta Curte de Justiţie din Londra, însă nici unul dintre cei doi nu a fost prezent la tribunal.

După ce s-a internat de mai multe ori la reabilitare, dar şi pentru a se trata de diverse afecţiuni, Amy Winehouse le-a dat din nou fanilor ei motive de îngrijorare, anul acesta, după ce a fost fluierată copios de spectatori în timpul unui concert pe care l-a susţinut la Belgrad, în luna iunie, deoarece părea că se află în stare de ebrietate. Ulterior, artista, care trebuia să susţină un concert şi la Bucureşti pe 15 august, a anunţat că şi-a anulat turneul european din această vară.

De altfel, în ultimii patru ani, Winehouse a constituit unul dintre subiectele preferate ale tabloidelor britanice, mai mult pentru scandalurile provocate decât pentru muzica sa. Cântăreaţa cu o voce excepţională este cunoscută pentru problemele sale legate de consumul de droguri, alcool, tendinţa de automutilare, anorexie şi bulimie. Amy Winehouse a efectuat câteva cure scurte de dezintoxicare, iar în ultima vreme, părea că şi-a făcut ordine în viaţa personală, după o vacanţă prelungită pe insula St. Lucia în 2009.

Fanii şi criticii laolaltă i-au aclamat farmecul necizelat, umorul incisiv şi combinaţia unică de jazz şi soul care-i caracterizează muzica. Un alt atu al controversatei artiste britanice este talentul incontestabil de compozitoare - muzica pe care o scrie este, fără excepţie, profund personală, de o candoare brutală. Producătorul american Quincy Jones a declarat că Amy Winehouse este atât de talentată încât "vine de pe alta planetă", susţinând că este onorat de faptul că artista britanică cântă pe albumul său de cover-uri intitulat "Q: Soul Bossa Nostra".

Cântăreaţa britanică Amy Winehouse a fost găsită moartă în locuinţa sa din Londra, sâmbătă seară, cauza decesului nefiind încă aflată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici