Candelă care sfidează gravitaţia şi patrafir cu cristale Swarovski, la "Catholic Expo" de la Oradea

Târgul Internaţional de Veşminte, Icoane, Statuete, Cărţi şi Obiecte Bisericeşti "Catholic Expo" s-a deschis joi, la Oradea, iar printre principalele atracţii ale acestuia se numără veşminte preoţeşti cu pietre Swarovski, toaca electronică sau candela care învinge gravitaţia.

638 afișări
Imaginea articolului Candelă care sfidează gravitaţia şi patrafir cu cristale Swarovski, la "Catholic Expo" de la Oradea

Candelă care sfidează gravitaţia şi patrafir cu cristale Swarovski, la "Catholic Expo" de la Oradea (Imagine: Marius Vasilica/Mediafax Foto)

Târgul Internaţional de Veşminte, Icoane, Statuete, Cărţi şi Obiecte Bisericeşti "Catholic Expo" a fost deschis, joi, la sala de jocuri a Universităţii Oradea, cu discursuri şi rugăciuni susţinute de Prea Sfinţitul Laszlo Bocskei, episcop diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, şi de Prea Sfinţitul Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, care s-au rugat şi au mulţumit organizatorilor pentru că au decis să organizeze acest târg la Oradea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La festivitatea de deschidere a luat parte şi episcopul de Debrecen şi de Nyiregyhaza, Bosak Nandor, dar şi preoţi şi credincioşi catolici şi ortodocşi.

"Noi am organizat în fiecare an asemenea târguri, dar cu specific ortodox, la Cluj, Bucureşti şi Iaşi. Anul acesta am hotărât să organizăm, în premieră, acest eveniment şi pentru romano-catolici şi greco-catolici", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX Gabriela Olaru, din partea firmei Media Scai, organizatorul evenimentului.

Potrivit lui Andrei Epure, responsabilul PR al companiei, organizarea evenimentului în oraşul de pe Criş se datorează faptului că "Oradea este un oraş interconfesional, cosmopolit, deschis spre toleranţa religioasă", în urma analizei structurii religioase a populaţiei.

Pentru prima dată în România, producători şi importatori de obiecte bisericeşti şi mănăstiri cu tradiţie din cinci ţări (Austria, Italia, Ungaria, Grecia, Ucraina şi Romania) expun veşminte, icoane, clopote şi candelabre, iconostase, statuete de mari dimensiuni, maşini de brodat cu soft bizantin, carte şi revistă creştină, fie că este vorba despre romano-catolici, greco-catolici sau ordodocşi.

"Târgul este o premieră chiar şi pentru spaţiul european creştin, datorită caracterului său ecumenic. Este singurul târg internaţional interconfesional, la care participă atât producători de obiecte religioase latine (necesare clerului şi credincioşilor romano-catolici şi greco-catolici), cât şi producători de obiecte religioase bizantine (necesare preotului şi credincioşilor ortodocşi)", a afirmat Epure.

Inedite sunt în cadrul evenimentului candelele care sfidează forţa gravitaţiei cu ajutorul câmpului magnetic, dar şi hainele arhiereşti care au 96 de culori pe centimetrul pătrat şi nasturi cu cristale Swarovski.

"Toaca electronică este invenţia turnătoriei de clopote Bing Beng, care este unică în lume, şi care bate singură. Tot o premieră este la noi şi vinul liturgic, folosit la împărtăşanie, adus din Grecia, din insula Santorini. Este vinul folosit şi de călugării de pe Muntele Athos", a declarat Epure.

Curioşii au posibilitatea chiar să deguste vinul expus în standurile comercianţilor.

La târg iau parte aproximativ 40 de expozanţi şi participă, printre alţii, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti, Editura Diecezană, dar şi alte instituţii ale bisericii.

La eveniment va fi prezent şi un expozant de cărţi religioase pentru copii.

Târgul poate fi vizitat până sâmbătă, între orele 10.00 şi 18.00, intrarea fiind liberă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici