Cântăreţul şi compozitorul american Don Covay a murit la vârsta de 76 de ani - VIDEO

Cântăreţul şi compozitorul american Don Covay, ale cărui cântece au fost interpretate de The Rolling Stones, Otis Redding şi Aretha Franklin, a murit, la New York, la vârsta de 76 de ani.

121 afișări
Imaginea articolului Cântăreţul şi compozitorul american Don Covay a murit la vârsta de 76 de ani - VIDEO

Cântăreţul şi compozitorul american Don Covay a murit la vârsta de 76 de ani

Decesul artistului a fost confirmat de fiica sa, Ursula, pentru The Washington Post, informează bbc.com.

Don Covay, pe numele său real Donald James Randolph, a murit într-un spital din New York, la începutul acestei săptămâni, din cauza complicaţiilor apărute în urma unui atac vascular cerebral.

Compozitorul a scris unul dintre cele cele mai cunoscute hituri ale cântăreţei americane Aretha Franklin, "Chain of Fools" din 1968, cântec pe care îl compusese cu 15 ani mai devreme. "Chain of Fools" a fost premiat cu un Grammy.

Stilul de interpretare al lui Covay l-a influenţat pe Mick Jagger, coverul "Mercy Mercy" al celor de la The Rolling Stones fiind un exemplu în acest sens.

Don Covay a debutat în muzică în cadrul unui grup de muzică gospel, alături de fraţii săi, în timpul şcolii, înainte de a se alătura trupei doo-wop Rainbows. În perioada în care a încercat să se impună ca artist solo, a petrecut o perioadă lucrând ca şofer al lui Little Richard şi cântând în deschiderea spectacolelor acestuia.

Cântăreţul a intrat în topuri în 1961, cu melodia "Pony Time", care a devenit apoi un hit şi mai mare, după ce Chubby Checker a înregistrat propria versiune a cântecului, în 1962, ajungând pe primele locuri în topurile pop şi R&B.

Un parcurs asemănător l-a avut şi melodia "Mercy Mercy", pe care Covay a înregistrat-o în 1964, cu pe atunci necunoscutul Jimi Hendrix cântând la chitară. Cântecul a intrat în top 40, iar un an mai târziu rockerii de la The Rolling Stones au înregistrat propria versiune pentru albumul "Out of Our Heads", făcându-i pe mulţi să remarce similitudinile dintre stilurile de interpretare ale lui Covay şi Mick Jagger.

Don Covay a mai scris muzică pentru Gladys Knight and the Pips, Wilson Pickett şi Solomon Burke şi a făcut parte din grupul Soul Clan, alături de Solomon Burke, Joe Tex, Ben E King şi Arthur Conley.

Cântecele sale au fost reinterpretate de mulţi artişti, inclusiv Gene Vincent, Connie Francis, Steppenwolf, Bobby Womack şi The Small Faces.

Don Covay a suferit un atac cerebral în 1992, iar câţiva ani mai târziu mai mulţi artişti, printre care Ronnie Wood, Iggy Pop şi Todd Rundgren, au produs un album tribut intitulat "Back to the Streets: Celebrating the Music of Don Covay".

După o pauză de 23 de ani, în 2000, Covay a lansat ultimul său album, "Ad Lib", pe care apar şi chitariştii The Rolling Stones Ronnie Woods şi Keith Richards, vocalistul Bad Company Paul Rodgers, artiştii Wilson Pickett, Syl Johnson şi Huey Lewis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici