Capsula Starliner de la Boeing a ajuns, pentru prima dată, pe Staţia Spaţială Internaţională

Noua capsulă de echipaj Starliner de la Boeing s-a andocat pentru prima dată cu Staţia Spaţială Internaţională, îndeplinind un obiectiv major într-un test crucial de zbor pe orbită fără astronauţi la bord.

235 afișări
Imaginea articolului Capsula Starliner de la Boeing a ajuns, pentru prima dată, pe Staţia Spaţială Internaţională

Sursa foto: Twitter

Întâlnirea navei CST-100 Starliner cu avanpostul orbital de cercetare, care găzduieşte în prezent un echipaj format din şapte membri, a avut loc vineri, la aproape 26 de ore după ce capsula a fost lansată de la baza spaţială americană Cape Canaveral din Florida.
 
Starliner a decolat joi de pe o rachetă Atlas V, furnizată de compania comună Boeing-Lockheed Martin United Launch Alliance (ULA), şi a ajuns pe orbita preliminară dorită 31 de minute mai târziu, în ciuda eşecului a două propulsoare de la bord.
 
Boeing a declarat că cele două propulsoare defecte nu au reprezentat niciun risc pentru restul zborului spaţial, care are loc după mai mult de doi ani de întârzieri şi eşecuri tehnice costisitoare într-un program conceput pentru a oferi Nasa un alt vehicul pentru a-şi trimite astronauţii pe şi de pe orbită.
 
Andocarea cu ISS a avut loc la ora 20.28 EDT (00.28 GMT sâmbătă), în timp ce cele două vehicule zburau 436 km deasupra sudului Oceanului Indian, în largul coastelor Australiei, potrivit comentatorilor care au transmis în direct de la Nasa, potrivit The Guardian.
 
A fost pentru prima dată când vehiculele spaţiale ale ambilor parteneri ai Programului comercial de echipaj comercial al Nasa au fost ataşate fizic la staţia spaţială în acelaşi timp. 
 
Multe au depins de rezultat, după ce un prim zbor de testare nefericit la sfârşitul anului 2019 aproape s-a încheiat cu pierderea vehiculului în urma unei erori de software care a zădărnicit efectiv capacitatea navei spaţiale de a ajunge la staţia spaţială.
 
Boeing a declarat că a rezolvat în cele din urmă problema cu o soluţie temporară şi a planificat o reproiectare după zborul de săptămâna aceasta. Pe lângă căutarea unei cauze a defecţiunilor propulsoarelor la scurt timp după lansarea de joi, Boeing a declarat că monitorizează un comportament neaşteptat detectat la sistemul de control termic al Starliner, dar că temperaturile capsulei au rămas stabile.
 
„Toate acestea fac parte din procesul de învăţare pentru operarea Starliner pe orbită", a declarat Steve Siceloff, comentatorul misiunii Boeing, în timpul transmisiunii Nasa.
 
Capsula este programată să părăsească staţia spaţială miercuri pentru un zbor de întoarcere pe Pământ, care se va încheia cu o aterizare cu paraşuta cu airbaguri în deşertul New Mexico.
 
Succesul este considerat esenţial pentru Boeing, în condiţiile în care compania cu sediul în Chicago se străduieşte să iasă din crizele succesive din sectorul avioanelor de pasageri şi din unitatea sa de apărare spaţială. Numai programul Starliner a costat aproape 600 de milioane de dolari în eşecuri de inginerie de la accidentul din 2019.
 
Dacă totul merge bine cu misiunea actuală, Starliner ar putea transporta prima sa echipă de astronauţi către staţia spaţială chiar din toamnă.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici