Carnavalul de la Rio 2019: exuberanţă şi toleranţă, idei promovate pe sambadrom | VIDEO

Defilarea şcolilor de samba de la carnavalul din Rio de Janeiro a debutat duminică seară, cu o abundenţă de pene şi paiete colorate, dar şi cu mesaje politice ce promovau o mai mare toleranţă într-o ţară unde preşedintele este cunoscut pentru declaraţiile rasiste şi homofobe, potrivit lunion.fr.

1847 afișări
Imaginea articolului Carnavalul de la Rio 2019: exuberanţă şi toleranţă, idei promovate pe sambadrom | VIDEO

Carnavalul de la Rio 2019: exuberanţă şi toleranţă, idei promovate pe sambadrom

Astfel, defilarea şcolii Salgueiro s-a încheiat sub forma unei mini-manifestaţii, cu dansatori care au arborat steaguri curcubeu, simbolul comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender), precum şi pancarte imprimate cu cuvintele „nedreptate" şi „corupţie" tăiate cu o linie roşie.

Campioana anului trecut, şcoala Beija-Flor i-a încântat din nou pe cei aproximativ 72.000 de spectatori de la sambadrom, cu costume demne de un creator haute couture.

Şcoala Viradouro a adus pe sambadrom o defilare care a avut ca temă magia din basmele pentru copii şi poveştile fantastice.

În total, şapte din 14 şcoli de samba anunţate au defilat în noaptea de duminică spre luni, iar Beija-Flor a impresionat cel mai mult audienţa. Şi reprezentanţii acestei şcoli au promovat mesaje politice, cu bufoni care făceau aluzie la „circul" din Brasilia, locul unde iau decizii liderii ţării.

Şcoala Grande Rio a denunţat derivele online, inclusiv ştirile false care au influenţat campania în urma căreia a fost ales ca preşedinte al Braziliei Jair Bolsonaro, dar şi poluarea oceanelor.

Carnavalul de la Rio de Janeiro, Brazilia, a debutat vineri şi se va încheia sâmbătă. Evenimentul are loc în fiecare an înaintea postului Paştelui şi este considerat cel mai mare din lume, nu mai puţin de două milioane de persoane ieşind în fiecare zi pe străzi ca să sărbătorească. Anul acesta sunt anunţate peste 300 de petreceri în diferite colţuri ale oraşului.

 

 

Pe sambadrom, traseul mărginit de tribune, stabilit special pentru carnaval, paradele şcolilor de samba vor continua în noaptea de luni spre marţi, iar defilarea câştigătorilor este programată sâmbătă.

Câştigătoarea de anul acesta va fi anunţată miercuri. Fiecare paradă este evaluată în funcţie de criterii precise, de la complexitatea carelor alegorice la pertinenţa temei alese.

În 2018, câştigătoare a fost Beija-Flor, una dintre cele treisprezece şcoli de samba care alcătuiesc Grupo Especial (Grupul special). A fost a paisprezecea oară când festivităţile au fost dominate de Beija-Flor, cu o paradă care a făcut aluzie la problemele sociale din Brazilia.

Şcoala Portela, pentru care creatorul de modă francez Jean Paul Gaultier a semnat unele costume, este cea care deţine recordul de titluri de campioană, cu 22.

Originile evenimentului pot fi găsite la jumătatea secolului al 17-lea, când portughezii au introdus un festival dedicat vinului, Entrudo. Prima paradă cu măşti a avut loc la Rio în 1840, dar muzica era cea preferată de elitele europene ale vremii, polca şi vals. Abia din 1917 muzica locală, samba, a devenit marca festivităţilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici