Casa din Istanbul a revoluţionarului marxist Lev Troţki, scoasă la vânzare cu 4,4 milioane de dolari - FOTO

Casa pe care revoluţionarul marxist Lev Troţki a deţinut-o pe insula Büyükada din apropiere de Istanbul a fost scoasă la vânzare contra sumei de 4,4 milioane de dolari.

283 afișări
Imaginea articolului Casa din Istanbul a revoluţionarului marxist Lev Troţki, scoasă la vânzare cu 4,4 milioane de dolari - FOTO

Lev Troţki (Imagine: Wikipedia)

Fosta reşedinţă a revoluţionarului rus, alcătuită din 18 camere şi cinci săli de baie, nu este încălzită şi necesită lucrări de renovare. Potrivit unui articol publicat sâmbătă în cotidianul turc Hürriyet, reşedinţa are o suprafaţă de 950 de metri pătraţi.

Construită în urmă cu 150 de ani, această vilă cu trei etaje se află pe o proprietate uriaşă, de 3.600 de metri pătraţi, pe ţărmul Mării Marmara.

"Fostul revoluţionar a trăit patru ani în această vilă, după ce prima lui casă, aflată tot pe insula Büyükada, a ars într-un incendiu", a explicat fostul primar al localităţii, Mustafa Farsakoglu.

Potrivit oficialului turc, clădirea "a căzut în ruină şi necesită lucrări de renovare consistente". De asemenea, casa este lipsită de un sistem de încălzire, informează site-ul publicaţiei Le Nouvel Observateur.

În 1929, Lev Troţki, fondatorul Armatei Roşii, s-a mutat pe insula Büyükada, cea mai mare dintre Insulele Principilor, o destinaţie de vacanţă la mare modă în rândul burgheziei locale.

"Dacă Ministerul Culturii din Turcia ar deţine mijloacele necesare, ar putea să o cumpere, să o renoveze şi să facă din ea un spaţiu cultural sau un muzeu", a spus Mustafa Farsakoglu.

"În orice caz, este o construcţie de patrimoniu, iar acela care o va cumpăra nu va putea să o transforme nici într-un bloc de locuinţe, nici într-un hotel, nici într-un restaurant", a adăugat primarul insulei.

"Nu este prima dată când încercăm să vindem această casă, dar nimeni nu o vrea", a dezvăluit un agent imobiliar de pe insula Büyükada, care a dorit să îşi păstreze anonimatul. "Proprietarul ei actual, care locuieşte la Istanbul, nu a făcut lucrările necesare de renovare", a adăugat aceeaşi sursă.

Alungat din fosta Uniune Sovietică în 1929 de către Stalin, Lev Troţki a fost escortat în Turcia, unde a trăit câţiva ani, înainte de a-şi continua exilul în alte ţări. Lev Troţki a fost asasinat în Mexic, în 1940, de un agent stalinist.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici