Caseta în care este păstrată formula secretă a băuturii Coca-Cola, expusă în premieră mondială

Compania americană Coca-Cola expune pentru prima dată în istoria ei caseta în care este păstrată formula secretă a celebrei băuturi răcoritoare, scoasă din seiful unei bănci din Atlanta, în care a fost ţinută în ultimii 86 de ani.

1257 afișări
Imaginea articolului Caseta în care este păstrată formula secretă a băuturii Coca-Cola, expusă în premieră mondială

Caseta în care este păstrată formula secretă a băuturii Coca-Cola, expusă în premieră mondială (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Vizitatorii muzeului The World of Coca-Cola din Atlanta vor putea să vadă doar caseta - fabricată din metal -, dar nu şi formula secretă a băuturii, veche de 125 de ani.

Caseta nu a mai fost mutată din 1925 din seifurile băncii SunTrust Bank din centrul oraşului american Atlanta şi este expusă, începând de joi, permanent, în muzeul The World of Coca-Cola din acest oraş din statul american Georgia, unde se află sediul central al companiei Coca-Cola.

"Este o zi specială din istoria companiei, o încununare a sărbătorii noastre, întrucât marcăm în acest an cea de-a 125-a aniversare a companiei", a declarat într-un comunicat Muhtar Kent, directorul general al companiei americane.

"Compania a făcut întotdeauna orice a fost nevoie pentru a proteja secretul formulei băuturii Coca-Cola", a declarat Phil Mooney, directorul arhivelor companiei americane. "Alegând să o expunem de acum înainte la muzeul The World of Coca-Cola, împărtăşim astfel o moştenire legendară cu lumea întreagă", a adăugat Mooney.

După inventarea, în anul 1886, a băuturii Coca-Cola de către farmacistul din Atlanta John S. Pemberton, formula acestei băuturi carbogazoase a rămas secretă. Ea este cunoscută de un număr restrâns de persoane şi nu este scrisă niciodată pe hârtie sau pe alte suporturi.

Însă, în 1919, pentru a beneficia de un împrumut bancar, proprietarul de atunci al companiei, Ernest Woodruff, le-a cerut predecesorilor săi să scrie formula pe o foaie de hârtie, depusă într-o bancă din New York. În 1925, când împrumutul a fost rambursat, Ernest Woodruff a reintrat în posesia formulei scrise şi a depus-o într-o bancă din Atlanta, unde a rămas până când a fost mutată la muzeu.

Compania Coca-Cola, lider mondial în industria băuturilor nealcoolice, include 500 de mărci diferite, printre care se numără Coca Cola, Fanta şi Sprite, care realizează o cifră de afaceri totală de 15 miliarde de dolari pe an. Grupul Coca-Cola vinde 1,7 miliarde de sticle de băuturi răcoritoare pe zi, în peste 200 de ţări, şi are peste 700.000 de angajaţi în lumea întreagă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici