Câţiva elevi şi studenţi au devenit ghizi voluntari pentru turiştii care vizitează Aradul

Sunt tineri, încă în băncile şcolii, unii nici nu sunt din Arad, dar sunt legaţi de aceeaşi pasiune: istoria şi arhitectura oraşului. Un grup de elevi şi studenţi a iniţiat un proiect prin care să dea un impuls turismului arădean, oferind tururi gratuite, după un concept relativ nou în Europa.

557 afișări
Imaginea articolului Câţiva elevi şi studenţi au devenit ghizi voluntari pentru turiştii care vizitează Aradul

Câţiva elevi şi studenţi au devenit ghizi voluntari pentru turiştii care vizitează Aradul (Imagine: Marian Buga / Mediafax Foto)

"Free tours" este un concept apărut în 2004, la Berlin, de unde s-a extins în alte oraşe mari ale Europei, iar în 2011 iniţiativa înfiinţării unui astfel de grup de ghizi turistici voluntari a apărut şi la Arad, într-un grup de tineri, unii dintre ei elevi sau studenţi, care reuşesc să îi impresioneze pe turişti.

Unul dintre iniţiatorii acestui proiect este Eugen Rogojan, care are 15 ani şi este elev în clasa a X-a, la profil filologic.

Chiar dacă nu este din Arad, ci din localitatea Sântana, aflată la 30 de kilometri, Eugen Rogojan este pregătit să răspundă la orice întrebare pusă de un vizitator, pentru că istoria şi arhitectura reşedinţei de judeţ sunt pasiunile sale cele mai mari. De altfel, acestea l-au determinat să iniţieze, alături de un prieten, Mario Csipai, proiectul "free tours".

 

Voluntarii "Arad Free Tours" vor să repună oraşul pe harta turistică

 

Eugen Rogojan şi Mario Csipai au devenit ghizi voluntari şi li s-au alăturat rapid alţi câţiva pasionaţi, astfel că acum grupul "Arad Free Tours" este format din zece tineri, toţi cunoscători de limbi străine. Unii dintre ei nici nu sunt din România, ci provin din Polonia sau Germania, dar cu toţii sunt legaţi într-un fel de Arad.

"Ideea proiectului «Arad Free Tours» îi aparţine lui Mario, cel care, în cea mai mare parte a anului, coordonează proiectul. El călătoreşte mult, e plecat şi acum din ţară, şi astfel a făcut cunoştinţă cu acest concept de tururi gratuite, apărut în 2004. S-a gândit că l-ar putea implementa cu succes şi la noi. Vrem să repunem Aradul pe harta turistică a regiunii şi a ţării pentru că, în ciuda istoriei bogate şi a arhitecturii deosebite, oraşul nu este dezvoltat în această direcţie", explică Eugen.

El şi ceilalţi voluntari îşi oferă serviciile gratuit, promovându-şi activitatea printr-un site special creat, unde turiştii pot să-şi programeze tururi ale oraşului.

De cele mai multe ori, cei care îi contactează fac parte dintr-un grup aflat în trecere prin oraş, fie de turişti, fie de profesori şi elevi. Au vizitatori din toată lumea, mai ales care vin în interes de serviciu.

"Am făcut şi tururi pentru delegaţii sosite la companii private, dar şi pentru delegaţii ale unor instituţii ale statului. Colaborăm mult cu Inspectoratul Şcolar, care apelează la noi pentru grupuri de elevi care vin în Arad", spune Eugen.

Voluntarii sunt în căutarea altor persoane interesate să li se alăture, iar la o selecţie recentă s-au prezentat 15 candidaţi, care urmează să fie instruiţi de către cei care au acumulat deja experienţă.

Iniţiatorii proiectului spun că nu le cer niciodată bani turiştilor, însă unii vizitatori insistă să-i recompenseze, astfel că acceptă mici donaţii pentru a-şi putea promova activitatea, având costuri în special cu întreţinerea site-ului, tipărirea de broşuri şi cu unele deplasări.

Recent, Eugen Rogojan le-a oferit un tur al Aradului unor turişti greci, aflaţi pentru prima dată în Arad, fiind în trecere, în interes de serviciu.

Pe aceştia, Eugen i-a impresionat vorbindu-le despre Sinagoga Neologă de pe strada Tribunul Dobra: "Există o poveste foarte interesantă despre această sinagogă. În timpul celui de-al doilea război mondial, clădirea a fost marcată cu o cruce pe acoperiş, fiind astfel ferită de bombardamentele venite pe cale aeriană. Acest lucru a făcut ca, pe timp de război, şcolile din Arad să îşi aducă elevii aici pentru a ţine cursuri în siguranţă".

"Este un palat foarte frumos şi mă face oarecum mândru că poporul elen a avut o influenţă asupra arhitecturii din această parte a Europei", spune un membru al grupului de turişti.

Printre voluntarii de la "Arad Free Tours" se numără şi o poloneză de 32 de ani, Agnieszka Doyniak, care vine dintr-un orăşel mic, Mogilno, aflat la 80 de kilometri de Poznan. Este controlor financiar şi a venit în Arad în urmă cu cinci ani, pentru un post, iar primul contact cu oraşul a făcut-o să creadă că este locul în care ar putea trăi de acum înainte.

"Am descoperit un oraş cu palate vechi, total diferit faţă de ce ştiam din Polonia. Acesta e principalul motiv pentru care m-am implicat în iniţiativa de a forma un grup de ghizi voluntari. Nu pot să renovez nicio clădire istorică, dar cel puţin pot să arăt altora că ele încă mai există şi au poveşti deosebite", spune Agnieszka.

Ea le vorbeşte turiştilor nu doar despre istorie şi arhitectură, cât mai ales despre locuitori.

"Oamenii reprezintă oraşul şi ei trebuie să fie un avantaj. Când am sosit din Polonia, am fost ca un turist, era ceva nou, dar am constatat că oamenii sunt foarte calzi şi săritori. Asta e impresia turiştilor la plecare, pentru că îi întreb de fiecare dată şi îi conving că trebuie să se întoarcă", adaugă Agnieszka.


Voluntarii, singurii ghizi din Arad, apelează la argumente istorice pentru a promova oraşul

 

Chiar dacă sunt voluntari şi amatori, membrii grupului "Arad Free Tours" sunt singurii ghizi turistici din Arad, oraş care candidează pentru titlul de Capilată Culturală Europeană în 2021.

"Acest lucru ne responsabilizează, ne determină să fim bine pregătiţi şi să lăsăm o impresie cât mai bună", spune Ioan Mihai Gale, un student la Medicină în vârstă de 24 de ani, care face parte din grupul de ghizi.

De fiecare dată când face un tur al oraşului, Mihai le vorbeşte vizitatorilor despre dezvoltarea Aradul de la începutul secolului al XX-lea.

"Încerc să scot în evidenţă că arădenii, la 1900, erau în frunte în multe domenii. Am avut primul teatru, prima şcoală românescă de învăţători din Transilvania, am avut prima fabrică de automobile - Marta, dar le spun şi că în 2028 împlinim o mie de ani de istorie. Le vorbesc despre oameni celebri proveniţi din zonă, cum ar fi Ioan Slavici, Emil Monţia, Vasile Goldiş şi mulţi alţii. Le spun că Franz Kafka avea rude în Arad şi se plimba prin oraş în vizitele sale", povesteşte Mihai.

Traseul pe care sunt plimbaţi la pas turiştii are, în medie, patru kilometri şi cuprinde centrul arhitectural, centrul vechi, faleza Mureşului, iar uneori şi zonele mai moderne, astfel că un tur poate dura patru ore. Între altele, vizitatorii admiră şi îşi fac fotografii cu Palatul Administrativ, Palatul Cultural, Catedrala Catolică sau Teatrul de Stat.

"Există şi o dezamăgire pentru vizitatori: nu au acces în Cetatea Aradului, pentru că este bază militară. Străinii sunt foarte curioşi de acest loc şi încercăm să le explicăm că, deşi este emblema oraşului, cetatea nu este deschisă publicului, existând doar speranţe că aceasta va fi demilitarizată în următorii ani", spune Mihai.

La finalul vizitelor, ghizii se fotografiază cu musafirii lor şi îi întreabă despre impresiile pe care şi le-au făcut despre oraş.

"Majoritatea remarcă asemănarea arhitecturii cu cea din Viena. Le spunem că oraşul era numit în trecut «Mica Vienă», o denumire care este revendicată şi de Timişoara. În această dispută, noi îi cităm pe Eminescu şi pe Iorga, pentru a aduce argumentul istoric în favoarea Aradului", spune Mihai.

Istoricul arădean Dan Demşea spune că proiectul voluntarilor "vine în al doisprezecelea ceas".

"E păcat că autorităţile nu s-au implicat mulţi ani în acest tip de promovare turistică, iar acum sarcina pică pe umerii unor voluntari, care sunt motivaţi doar de dragostea pentru urbe, dar care fac o treabă exemplară", declară istoricul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici