Cavaleri, domniţe, menestreli şi scutieri, în parada de deschidere a Festivalului de la Sighişoara - FOTO

Sute de cavaleri, domniţe, menestreli şi scutieri au străbătut, vineri după-amiază, străzile Sighişoarei, în parada de deschidere a celui mai vechi festival medieval din România, “Sighişoara Medievală”, ajuns la a XXII-a ediţie.

665 afișări
Imaginea articolului Cavaleri, domniţe, menestreli şi scutieri, în parada de deschidere a Festivalului de la Sighişoara - FOTO

Cavaleri, domniţe, menestreli şi scutieri, în parada de deschidere a Festivalului de la Sighişoara (Imagine: Ela Giurgea/Mediafax Foto)

Peste trei sute de cavaleri, domniţe, menestreli şi scutieri, în costume de epocă, reprezentând mai multe ordine cavalereşti, invitate din România, Ungaria, Serbia, Franţa şi Croaţia au creat, vineri după-amiază, o atmosferă medievală de zile mari în parada de deschidere a Festivalului “Sighişoara Medievală”, ajuns la a XXII-a ediţie.

Alaiul, cu un toboşar şi stegari în frunte, a pornit din Oraşul de Jos şi a străbătut mai multe străzi, intrând apoi triumfal pe sub Turnul cu Ceas şi oprindu-se, ca de fiecare dată, în final, în Piaţa Centrală a Cetăţii Medievale, redenumită, cu ocazia festivalului, “Piaţa Arhanghelului Mihail”.

Aici, directorul artistic al festivalului, regizorul Liviu Pancu, a prezentat mulţimii, pe rând, ordinele cavalereşti prezente la această ediţie, între care se numără Ordinul Cavalerilor Lup, Lupus Dacus, Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Ordinul Cavalerilor ArtGotica, Cavalerii Străjerii Moldovei, Scutierii de Muhlbach, Terra Alba, Trupa ScHema, Trupa Fabulous, Ordinul Cavalerilor Cerb, Nomen est Omen şi Truverii.

Reprezentantul celui mai vechi ordin prezent la festival, al Cavalerilor de Mediaş, a rostit un cuvânt de bun găsit, după care a avut loc pecetluirea Hrisoavelor de bună pace - la care a asistat toată suflarea festivalului - cu jurământul că toţi cei veniţi vor contribui, prin credinţă şi cavalerism, la crearea unei atmosfere de bună pace.

Festivalul continuă, vineri seară, în “Piaţa Arhanghelului Mihail”, cu un spectacol al stegarilor din Ordinul Cavalerilor ArtGotica şi o confruntare a menestrelilor în cadrul unui spectacol la care vor participa reprezentanţii ordinelor Lupus Dacus, Truverii, Cimpoierii de Transilvania, Nomen est Omen, Bucium, Cva Domini, Huniadi Cantores şi Ensemble Forfaitz, un spectacol medieval cavaleresc al Cavalerilor de Mediaş şi noi concerte. În celelalte pieţe, a Sfântului Gheorghe şi a Sfântului Bernard, sunt programate de asemenea recitaluri, spectacole de animaţie medievală şi dansuri medievale, punctul final al primei zile de festival urmând să aibă loc la miezul nopţii, când este programată o retragere cu torţe.

Pe lângă spectacolele oferite de ordinele cavalereşti, Cetatea Sighişoarei mai este animată de numeroşi comercianţi, care oferă de la picturi şi caricaturi până la bijuterii, păpuşi medievale, măşti, modele brodate manual pe copertă, dar şi posibilitatea de a sufla diverse forme din sticlă.

Atracţia principală a Festivalul "Sighişoara Medievală” din acest an este spectacolul "de reconstrucţie istorică” intitulat "700”, care are ca temă principală împlinirea a 700 de ani de la moartea pe rug a lui Jacques de Molay, Mare Maestru al cavalerilor templieri, care se va juca sâmbătă şi duminică seară.

Directorul artistic al festivalului, regizorul Liviu Pancu, a declarat vineri, în conferinţa de presă de dinaintea deschiderii festivalului că tot sâmbătă va avea loc, pentru prima dată la un festival medieval din România, "o foarte mare paradă de cavaleri templieri”, din România, Franţa şi Serbia şi că Ordinul Cavalerilor Lup, pe care îl conduce, a fost înnobilat, în 1 februarie, la Rucăr, făcând parte acum din Ordinul Cavalerilor Templieri ai Sfântului Bernard.

În cele trei zile ale manifestării sunt aşteptaţi în jur de 40.000 de participanţi. Ca în fiecare an, evenimentul, ajuns la a XXII-a ediţie, este organizat de Primăria municipiului Sighişoara şi Asociaţia Turistică Sighişoara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici