Cea de-a 40-a aniversare a cubului Rubik, marcată printr-o expoziţie în Statele Unite

Cea de-a 40-a aniversare a cubului Rubik a fost marcată printr-o expoziţie specială dedicată acestei jucării legendare, în Jersey City, SUA, la care a fost prezent şi inventatorul ei, Erno Rubik.

153 afișări
Imaginea articolului Cea de-a 40-a aniversare a cubului Rubik, marcată printr-o expoziţie în Statele Unite

Cea de-a 40-a aniversare a cubului Rubik, marcată printr-o expoziţie în Statele Unite (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Potrivit statisticilor, o persoană din şapte pe plan mondial a primit în dar sau a cumpărat un cub Rubik, o jucărie care stimulează imaginaţia, memoria şi capacitatea de sinteză şi care împlineşte 40 de ani de existenţă în 2014.

Pentru a marca evenimentul, Liberty Science Center din New Jersey a organizat o expoziţie, intitulată "Beyond Rubik's Cube".

Creatorul jucăriei, Erno Rubik, spune că invenţia sa este un fel de "prim copil" al său.

"Cea mai mare parte din viaţa adultă mi-am petrecut-o alături de acest cub, pentru că aveam doar 30 de ani atunci când l-am creat. Iar acum, după 40 de ani, pot să spun: «Cunosc cubul, ştiu ce se întâmplă în jurul cubului»", a declarat Erno Rubik.

Expoziţia prezintă versiuni diverse ale cubului Rubik - de la primele sale prototipuri din lemn şi până la o versiune decorată cu pietre preţioase, care valorează 2,5 milioane de dolari.

"Cubul Rubik este mai mult decât o simplă jucărie - este un obiect care estompează graniţele dintre ştiinţă şi artă", a declarat Paul Hoffman, CEO al Liberty Science Center din New Jersey.

Cubul Rubik este un joc-problemă de tip puzzle inventat în anul 1974 de sculptorul şi profesorul de arhitectură maghiar Ernő Rubik.

Iniţial, acesta a fost numit "Cubul Magic", dar a fost rebotezat după numele inventatorului.

Potrivit site-ului oficial al acestei jucării, peste 350 de milioane de cuburi Rubik au fost vândute pe plan mondial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici