Cea mai mare halbă metalică de bere din lume, construită la Timişoara

Cea mai mare halbă metalică de bere din lume a fost dezvelită, luni, în zona Piaţa 700 din Timişoara, având şase metri înălţime şi o greutate de trei tone, iar în toamnă recordul urmează să fie omologat de Cartea Recordurilor.

523 afișări
Imaginea articolului Cea mai mare halbă metalică de bere din lume, construită la Timişoara

Cea mai mare halbă metalică de bere din lume, construită la Timişoara (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit preşedintelui Fundaţiei Culturale Timişoara (FACT), Ioan Coriolan Gârboni, care s-a ocupat de fabricarea acestei halbe, aceasta are şase metri înălţime şi cântăreşte trei tone, fiind de două ori mai mare faţă de o altă halbă, din Malaezia, care figurează în acest moment în Cartea Recordurilor drept cea mai mare halbă metalică din lume.

"Timişoara, care este un oraş cu o mulţime de premiere, are cea mai veche fabrică de bere din sud-estul Europei şi una dintre cele mai vechi din Europa, din 1718. Iniţiativa fundaţiei noastre a fost să scoatem în evidenţă acest lucru şi am hotărât să batem acel record Guinness din Malaezia. La o halbă de trei metri, cât au ei, noi am construit una dublă, de aproape trei tone, din inox complet, de şase milimetri grosime", a spus Gârboni, care este şi directorul Filarmonicii "Banatul" din Timişoara.

Conform acestuia, preţul halbei ar fi fost de 35.000 de euro, însă, în realitate, aceasta a costat jumătate, datorită sponsorizărilor.

"Preţul ei ar fi la 35.000 de euro, dar noi nu am plătit decât sub jumătate din preţ, pentru că am fost sponsorizaţi cu materiale de către fabrica de bere", a spus Gârboni.

Directorul FACT a recunoscut că, deocamdată, recordul nu a fost omologat, însă speră ca, până în toamnă, halba de şase metri de la Timişoara să fie recunoscută ca fiind cea mai mare din lume.

"Se vor face formele ca în toamnă să doboare recordul Guinness, deci va fi cea mai mare halbă de bere de metal din lume. Formele pentru omologarea unui record şi trecerea lui oficială în Guinness Book durează foarte mult", a precizat Gârboni.

Ioan Coriolan Gârboni a menţionat că doreşte ca în toamnă, la Timişoara, să fie instalată şi cea mai mare lampă electrică din lume, municipiul fiind primul din Europa cu străzi iluminate electric.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici