Cea mai mare structură de materie neagră, detectată de astronomi

O echipă internaţională de 19 astronomi a detectat cea mai mare structură de materie neagră descoperită până în prezent, potrivit unui studiu publicat în revista americană Astronomy and Astrophysics.

69 afișări
Imaginea articolului Cea mai mare structură de materie neagră, detectată de astronomi

Sursa: snovae.in2p3.fr

Structura filamentoasă de 270 de milioane de ani lumină - un an lumină corespunde unei distanţe de 9.460 de miliarde de kilometri -, descoperită graţie analizei imaginilor realizate de telescopul Canada-France-Hawaï (CFHT), se întinde pe "distanţe de peste 2.000 de ori mai mari decât mărimea galaxiei noastre, Calea Lactee", a explicat într-un comunicat Institutul naţional de ştiinţe ale universului (INSU).

Recordul precedent era de aproape 100 de milioane de ani lumină.

Materia neagră este detectată de astrofizicieni datorită forţei gravitaţionale pe care aceasta o exercită asupra celei care o înconjoară. Ea este diferită de energia neagră care respinge materia şi este responsabilă de expansiunea universului.

Potrivit astrofizicienilor, universul este compus din 75% energie neagră, 21% materie neagră şi doar 4% materie obişnuită, formată din protoni, neutroni şi electroni.

"Aşa cum structura osoasă a corpului uman este vizibilă pe radiografii prin intermediul razelor X, materia neagră îşi lasă amprenta în semnătura luminoasă a galaxiilor, relevându-şi prezenţa prin gravitatea pe care o exercită", a precizat INSU. "Ne uităm la galaxiile foarte îndepărtate din univers şi le obervăm forma. Lumina galaxiilor, trecând prin univers pentru a ajunge la noi, este decalată de materia neagră", a explicat Martin Kilbinger, unul dintre cei 19 autori ai studiului.

"Dimensiunea măsurată de noi corespunde limitelor observaţiilor noastre. În realitate, este posibil ca aceste structuri să fie şi mai mari", a spus Kilbinger.

"Ne imaginăm că materia neagră este compusă din particule pe care nu le cunoaştem", a explicat Kilbinger. "Interacţiunea sa cu materia obişnuită este foarte, foarte slabă. Ea trece prin Pământ fără să lase urme. Dacă am construi un mare detector, materia neagră ar trece prin el", a spus acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici