Ceapa din Pericei, intrată deja în Cartea Recordurilor, vedeta unui eveniment organizat la PE

Ceapa din Pericei, produs care a ajuns încă de acum patru ani în Cartea Recordurilor, a fost, în această săptămână, vedeta unui eveniment organizat la Parlamentul European.

340 afișări
Imaginea articolului Ceapa din Pericei, intrată deja în Cartea Recordurilor, vedeta unui eveniment organizat la PE

Ceapa din Pericei, intrată deja în Cartea Recordurilor, vedeta unui eveniment organizat la PE (Imagine: Mediafax Foto/Dan Simai)

Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler a patronat, în sediul PE de la Bruxelles, expoziţia multimedia cu tema "Pericei, Transilvania - Agricultură de Cartea Recordurilor".

La eveniment au participat primarul comunei sălăjene Pericei, Csaba Boncidai, o delegaţie compusă din alţi primari din Sălaj, agricultori din comuna intrată în Cartea Recordurilor, precum şi comisarul european Dacian Cioloş.

În cuvântul de deschidere a expoziţiei, Iuliu Winkler a spus că ceapa din Pericei este un produs local care merită să stea alături de vinurile şi brânzeturile europene.

"Cred sincer că dezvoltarea durabilă a Europei se bazează pe echilibrul corect dintre valorile locale şi competiţia globală", a afirmat Iuliu Winkler, care prin organizarea expoziţiei a dorit să-şi sprijine comunitatea din Pericei în promovarea, la nivel european, a cepei.

"Mă bucur că am putut veni la Bruxelles cu ceapa noastră din Pericei. (...) În această expoziţie puteţi vedea trecutul nostru, dar şi viziunea noastră despre viitor. Ne căutăm locul în Europa cu produsul nostru, cu ceapa, a cărei cultivare este o tradiţie în zona noastră", a afirmat, la rândul său, primarul Csaba Boncidai.

Invitaţii la eveniment au fost trataţi cu ceapă de Pericei, această legumă fiind servită alături de bucate şi băuturi tradiţionale ardeleneşti: cârnaţi, şuncă, vin şi palincă.

Ceapa din Pericei a intrat în 2007 în Cartea Recordurilor, când, cu prilejul primei ediţii a Festivalului Cepei, agricultorii sălăjeni au împletit o cunună din 45.000 de cepe, care a avut o lungime de 4.518 metri. Cu acelaşi prilej, în comună a fost dezvelit Monumentul Cepei, unic în lume, care are o înălţime de şase metri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici